Skip to main content

Διεθνώς ρεζίλι...

Να αφαιρέσει το δικαίωμα διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη χώρα μας φέρεται να αποφάσισε η αρμόδια εκτελεστική επιτροπή, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας ήρθε να προστεθεί στα όσα αρνητικά διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα. Μόλις επτά χρόνια μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγόνων, η Ελλάδα κρίθηκε ανίκανη από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που επρόκειτο να διεξαχθούν σε Βόλο και Λάρισα.

Η έλλειψη κονδυλίων και η αναβλητικότητα από ελληνικής πλευράς στο θέμα του Μεσογειακού Χωριού των αθλητών οδήγησαν τη ΔΕΜΑ στην απόφαση να αφαιρέσει από τη χώρα μας το δικαίωμα διεξαγωγής της εν λόγω διοργάνωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι στον φάκελο υποψηφιότητας η Ελλάδα είχε υποσχεθεί δυο χωριά, ένα σε Βόλο και ένα σε Λάρισα, ωστόσο τα σχέδια ματαιώθηκαν και προτάθηκε οι αθλητές να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται εντός της ημέρας, ενώ θα γίνει νέα συνεδρίαση, προκειμένου να οριστεί η πόλη που θα παραλάβει το χρίσμα. Να σημειωθεί ότι, κατά τη διαδικασία επιλογής της 27ης Οκτωβρίου 2007 στην Πεσκάρα, είχε οριστεί να αναλάβουν τη διεξαγωγή των αγώνων η Λάρισα και ο Βόλος.

Οι Αγώνες ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου και να διαρκέσουν ως τις 3 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 4.000 αθλητών από 24 διαφορετικές χώρες.

Γερουλάνος: Η ΔΕΜΑ είχε τρεις έτοιμες υποψηφιότητες

Για προειλημμένη απόφαση της ΔΕΜΑ, αφού «είχε τρεις έτοιμες υποψηφιότητες» κάνει λόγο ο  υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σχολιάζοντας την επίμαχη απόφαση.

«Εμείς υποβάλαμε στην ΔΕΜΑ μια υπεύθυνη πρόταση με δεδομένη την οικονομική κρίση, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και μείωνε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000.
Η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν προειλημμένη, αφού είχε έτοιμες τρεις υποψηφιότητες», τονίζει ο υπουργός.

«Υπήρχαν πολλές υπερβολές στον αρχικό προϋπολογισμό, τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε. Επρεπε να περικόψουμε με κάθε τρόπο τον προϋπολογισμό. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις υπερβολές που υπήρχαν. Ήμουν απόλυτος στη θέση μου, ότι τα χρήματα που θα επενδύαμε για τη διοργάνωση, θα έπρεπε να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ», συνέχισε.

Ακόμα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισήμανε, ότι η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το αισθητά χαμηλότερο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλίας.«Δεν υπήρχε, όμως, κανένα περιθώριο για φιέστες και πεταμένα χρήματα», διευκρίνισε ο κ. Γερουλάνος.

Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, τονίζει ο δήμαρχος Βόλου

«Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ», τονίζει ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης.

«Χωρίς να πιστέψουμε ποτέ σε ανεδαφικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί , αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία, που η πόλη μας και ολόκληρη η Θεσσαλία μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής», αναφέρει.

«Για μας τα έργα που άμεσα ή έμμεσα είχαν συνδεθεί με τους Μεσογειακούς Αγώνες παραμένουν σταθερές διεκδικήσεις της πόλης που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε με μαχητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονιζόμενοι και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την υλοποίηση ενός ειδικού περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος», προσθέτει.

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εναπόκειται να αποδείξει ότι πράγματι είχε στόχο την υλοποίηση έργων ουσίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και θα χαράξουμε τα επόμενα βήματα», καταλήγει ο κ. Σκοτινιώτης.

Για πρωτοφανή απόφαση που εκθέτει τη χώρα κάνει λόγο η Μπακογιάννη

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για πρωτοφανή απόφαση στα χρονιά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματική αδράνεια και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών με τη ΔΕΜΑ και τονίζει πως «έτσι οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις προς το Θεσσαλικό λαό λίγους μήνες πριν για δήθεν στήριξη του οράματος των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα».

ΛΑΟΣ: Ντροπή και μόνο ντροπή

«Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013», σχολιάζει ο ΛΑΟΣ.

«Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο ΛΑΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους λαθρομετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λεφτά αμέσως». «Για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη λεφτά δεν υπάρχουν», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η απόφαση, θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατακραυγή

«Πολύ σύντομα διαψεύστηκαν οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων - δήθεν - εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Κρίνει επίσης θετική για τη χώρα την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να πάρει πίσω τους Μεσογειακούς αγώνες, καθώς «η οικονομία της χώρας και οι εργαζόμενοι θα γλυτώσουν ένα δυσβάσταχτο κόστος, σε μια περίοδο που μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η κοινωνία οδηγείται στην ανέχεια και οι πολίτες κάτω από τα όρια της επιβίωσης».

Συμπληρώνει ωστόσο ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή αν είχε αποφασίσει να σταματήσει εγκαίρως την μικροκομματική πολιτική της».