Skip to main content

Τσίπρας σε Τουσκ: Τώρα δεν είναι περίοδος για exits

Αιχμές του πρωθυπουργού για μία σειρά χωρών «που προβάλλουν την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού»

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την πλευρά του, να τονίζει πως η έξοδος από τη Ζώνη Σένγκεν «δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα».

O κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιθενται και εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η είδους αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ειδικότερα ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του. «Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας», επισήμανε.

Διεμήνυσε, δε, πως το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε ότι το προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί η ΕΕ, καθώς είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται δίκαιος επιμερισμός των βαρών, καθώς ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος.

«Οι κοινές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένες δράσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός ΕΕ που θεωρούν ότι τα προβλήματα αφορούν μόνο αυτούς που τα αντιμετωπίζουν.

«Ζητήσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για λύση του συριακού προβλήματος και συμφωνήσαμε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», πρόσθεσε.

«Αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα πρόβλημα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέκρουσε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. «Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με περισσότερη προσπάθεια. «Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

 

Τι είπαν για Brexit



Αναφορικά με το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τουσκ τάχθηκαν υπέρ ενός συμβιβασμού, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει με καλή πίστη στην επίτευξη «ισόρροπου συμβιβασμού ο οποίος θα ικανοποιεί τις βρετανικές επιδιώξεις διαφυλάττοντας όμως τις αξίες της ΕΕ».

«Στόχος μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργίας της ένωσης χωρίς εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ανέφερε ότι και στο ζήτημα της Βρετανίας η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ενότητα, καθώς -σημείωσε- «δεν είναι περίοδος για εξόδους, δεν είναι περίοδος για exits. Είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει τις απαντήσεις που θέλει στους ψηφοφόρους του χωρίς να πάμε πίσω στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τουσκ και αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν.