Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι πέντε συν δύο μεγάλες αναπλάσεις της διοίκησης Αγγελούδη

Οι πέντε εμβληματικές αναπλάσεις και τα δύο έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης

Γκάζι έχει πατήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προωθώντας τις διαδικασίες για την υλοποίηση πέντε μεγάλων εμβληματικών αναπλάσεων καθώς και δύο επιπλέον σημαντικών έργων.  

Πρόκειται για σημαντικά έργα κυρίως στο κέντρο της πόλης που είτε είχαν παγώσει από την προηγούμενη διοίκηση, είτε δεν είχαν σημαντικές εξελίξεις. Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα έχει τρέξει προκειμένου να δρομολογηθούν όσο πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να μπουν σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης.

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση της πολπαθούς πλατείας Ελευθερίας και της πεζοδρόμησης του νότιου τμήματος της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δρομολογούνται ενέργειες εντός του 2024 για την έναρξη του ντεκ στην παλιά παραλία, της πλατείας Διοικητηρίου, της πλατείας Δημοκρατίας, του άξονα της Αριστοτέλους και της ανάπλασης της Άνω Πόλης. 

Οι πέντε εμβληματικές αναπλάσεις

Το επόμενο διάστημα δημοπρατείται η πλατεία Ελευθερίας

Περίπου δύο χρόνια μετά την εκ νέου μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκινγκ με απόφαση του πρώην δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, δρομολογούνται πλέον από τη διοίκηση Αγγελούδη οι εξελίξεις, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση του Πάρκου Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Έχοντας εξασφαλίσει 8,5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο η διοίκηση αναμένεται σύντομα να προιχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, βάσει της μελέτης που είχε γίνει από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Το ηλιακό ρολόι, η δημόσια υπαίθρια οθόνη και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που θα συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα αποτελέσει τόπο μνήμης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος θα βρίσκεται σε νέα περίοπτη θέση και θα αναδειχθεί περαιτέρω με την τοποθέτηση ειδικής φωτιστικής εγκατάστασης.

Το ξύλινο ντεκ στην παλιά παραλία

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρόκειται να προχωρήσει η επέκταση της παλιάς παραλίας προς τη θάλασσα με ξύλινο ντεκ, δίνοντας έτσι επιπλέον χώρο για τις μετακινήσεις των πολιτών. Θα προηγηθεί άμεσα η προμελέτη του έργου ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθεί. Τον Ιούνιο του 2022 είχε ολοκληρωθεί από τη διοίκηση Ζέρβα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών στον οποίο συμμετείχαν 15 ομάδες αρχιτεκτόνων. Το έργο προβλέπει μια πεζογέφυρα πλάτους 7 – 10 μέτρων μέσα στη θάλασσα, από την πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ μέχρι και τον Λευκό Πύργο.

Εντός του 2024 η δημοπράτηση του άξονα της Αριστοτέλους

Στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων βρίσκεται αυτό το διάστημα η μελέτη για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους. Ήδη ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης έχει έρθει σε επικοινωνία με την προϊσταμένη της Εφορείας προκειμένου να γίνουν ταχύτερα οι διαδικασίες έγκρισής της ή παρατηρήσεων επί της μελέτης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί απο το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας μετά από συμφωνία που επικαιροποιήθηκε μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν ο κ. Αγγελούδης με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, γίνονται προσπάθειες εντός του έτους να δημοπρατηθεί το έργο για την ανάπλαση του κεντρικού άξονα της πόλης, από τον οποίο καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες της πόλης. Ωστόσο, μέχρι να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, ο δήμος θα προχωρήσει εντός του Μαρτίου σε παρεμβάσεις στο πλακόστρωτο της Αριστοτέλους, η εικόνα του οποίου είναι σήμερα σε άσχημη κατάσταση.

Image

Η πλατεία Διοικητηρίου

Μετά από τριάντα χρόνια, η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, η τρίτη κατά σειρά, θα επιδιώξει να προχωρήσει επιτέλους η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Οι όποιες ενέργειες θα προχωρήσουν εντός του 2024 σε συνεργασία, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και με χρηματοδότηση επίσης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.  «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τη μελετητική ωρίμανση της πλατείας Διοικητηρίου, όπως έχουμε υποσχεθεί στο τέλος του 2024», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Αγγελούδης μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Η διαμόρφωσή της θα είναι ουσιαστικά σε δύο επίπεδα, χωρίς χώρο στάθμευσης. Στο ένα επίπεδο προβλέπεται η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και στο άλλο η διαμόρφωση της πλατείας.

Η πλατεία Δημοκρατίας

Στην ανάδειξη της πλατείας Δημοκρατίας που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστ Εμπράρ μετά την πυρκαγιά του 1917, θα προχωρήσει ο κεντρικός δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Οι προτάσεις για να αλλάξει εικόνα το κεντρικό αυτό σημείο της πόλης παρουσιάστηκαν προεκλογικά από τον αρχιτέκτονα και σήμερα αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Πρόδρομο Νικηφορίδη, παρουσία του κ. Αγγελούδη. Η πρόταση προέβλεπε δημιουργία κεντρικού προστατευμένου και δεντροφυτεμένου ποδηλατόδρομου επί της οδού Εγνατίας, περιορισμός των λωρίδων κυκλοφορίας, μερική διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και κατάργηση των δύο παράδρομων. Παράλληλα, ενίσχυση του πρασίνου και του φωτισμού, καθώς και ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων της Εγνατίας, αλλά και σημειακές παρεμβάσεις, όπως στο Αλκαζάρ και στον σταθμό Βενιζέλου. 

Τα δύο μεγάλα έργα

Η ανάπλαση της Άνω Πόλης
Ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάπλασης της Άνω Πόλης σχεδιάζει η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Εξάλλου η ολική ανάπλαση της περιοχής αποτελούσε μία προσωπική δέσμευση του δημάρχου, καθώς όπως ο ίδιος έχει αναφέρει είναι η γειτονιά που μεγάλωσε, εκεί όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και η περιοχή που μένει ακόμα και σήμερα. Ο κ. Αγγελούδης είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τους κατοίκους, στους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει άμεσα με συγκεκριμένες προτάσεις. Λίγες ημέρες μετά που ανέλαβε καθήκοντα η διοίκηση Αγγελούδη, είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη παρέμβαση στην περιοχή στην οδό Αμφιτρύωνος, μετά από ενέργειες του νυν αντιδημάρχου Πρόδρομου Νικηφορίδη. Για την ανάπλαση της περιοχής, η οποία θα προβλέπει σημειακές παρεμβάσεις, αναμένεται να προχωρήσει μελέτη.

Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
Στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης είναι να προχωρήσει και η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας στο τμήμα κάτω από την οδό Τσιμισκή έως και την παραλιακή. Το έργο είχε παγώσει η διοίκηση Ζέρβα, όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου, το 2019, ακυρώνοντας τη σύμβαση με τον εργολάβο. Βάσει της μελέτης που υπάρχει ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την υλοποίηση του έργου για την πεζοδρόμηση του εν λόγω τμήματος, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχουν ξεκινήσει τις παρεμβάσεις στο πλακόστρωτο στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, ενώ εντός του Μαρτίου θα συνεχιστούν στον άξονα της Αριστοτέλους. Στην οδό Ελένης Ζωγράφου μετά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για τα προβλήματα που προκαλούν οι κυβόλιθοι έχει ήδη προχωρήσει μια πιλοτική παρέμβαση με συμπλήρωμα των αρμών. Ανάλογα με το πώς θα πάει το συγκεκριμένο τμήμα τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα συνεχιστεί σταδιακά και στο υπόλοιπο κομμάτι της οδού.