Skip to main content

Δημοσκόπηση Alco: Η βαθμολογία των υπουργών και τα ποσοστά της συσπείρωσης

Ανίσχυρη αντιπολίτευση βλέπουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές - Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί, πρώτος ο «κανένας»

Τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και την αύξηση της διαφοράς στην προτίμηση των πολιτών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις ευρωεκλογές, παρουσιάζει η νέα δημοσκόπηση της Alco, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, αποτυπώνεται η διαφορά 16 μονάδων της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ -που εδραιώνει τη διαφορά από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,2%, το ΠΑΣΟΚ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,2% και πολύ κοντά του είναι το ΚΚΕ με 9,1%.
Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας, η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση σε ποσοστό 70%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο 54%, το ΠΑΣΟΚ είναι στα ύψη με 85%, όπως και το ΚΚΕ με 94%, και η Ελληνική Λύση με 91%.

Image

Το δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή και αφορά μεταξύ άλλων στη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα αποτελέρσματα η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση σε ποσοστό 70%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο 54%, το ΠΑΣΟΚ είναι στα ύψη με 85%, όπως και το ΚΚΕ με 94%, και η Ελληνική Λύση με 91%. Το κυβερνών κόμμα χάνει προς το ΠΑΣΟΚ 4% και την αποχή (εξίσου 4%), ενώ 17% δεν απαντούν. Το ΠΑΣΟΚ έχει 3% διαρροές προς το ΚΚΕ και ίδιο ποσοστό προς την αποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ «πέφτει» σε ποσοστό 10% προς τη Νέα Αριστερά, το κόμμα που προήλθε από τη διάσπασή του. Χάνει επίσης από 4% προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και αποχή.

Ανίσχυρη  αντιπολίτευση βλέπουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές

Πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 62%) δεν πιστεύουν ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση.

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές

Οι θέσεις των κομμάτων για την οικονομία είναι το ισχυρότερο κριτήριο για να ψηφίσει κάποιος στις ευρωεκλογές, ενώ ακολουθούν τα κοινωνικά ζητήματα, η ιδεολογία, οι θέσεις για την Ευρώπη και, τέλος, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Image

Διχασμένη η κοινή γνώμη για το ενδιαφέρον των ευρωεκλογών

Το 50% απαντά ότι ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου για τις ευρωεκλογές, ενώ το 49% απαντά πολύ και αρκετά.

Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης

Στη δημοσκόπηση της Alco μετράται και η δημοφιλία των υπουργών. Πρώτος είναι ο «κανένας» με 37%. Πιο δημοφιλής θεωρείται ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με 32%, ακολουθεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με 12%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 10% και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με 8%.