Skip to main content

Διώκεται πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ για «σπάσιμο» έργου ύδρευσης

Τέσσερα πρώην στελέχη της ΕΥΑΘ κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιά ύψους 151.000 ευρώ στο δημόσιο με κατάτμηση έργου ύδρευσης.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την ποινική δίωξη τεσσάρων πρώην στελεχών της ΕΥΑΘ που φέρονται ότι προχώρησαν σε κατάτμηση έργου ύδρευσης το 2004, προκαλώντας οικονομική ζημιά 150.000 ευρώ. Διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας και τα μέλη τριμελούς επιτροπής της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Το 2004 έγινε η δημοπράτηση του διαγωνισμού για επείγοντα μικροέργα ύδρευσης, σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι εισηγήθηκαν την ανάθεση της εργολαβίας σ' έναν ανάδοχο, συνάπτοντας όμως δύο συμβάσεις.

Ακολούθησε καταγγελία και επενέβη το ΣΔΟΕ ενώ από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι: Τον διαγωνισμό κέρδισε ένας εργολάβος που υπέγραψε δύο συμβάσεις, την ίδια ημέρα ενώ χώρισε τη Θεσσαλονίκη σε ανατολικό και δυτικό τμήμα και έκανε εκπτώσεις 18% και 32%, αντίστοιχα.

Από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι όφειλαν να υπογράψουν μια και μοναδική σύμβαση για να πετύχουν μεγαλύτερη έκπτωση (25%). Το έργο στοίχισε 550.000 ευρώ για την ανατολική Θεσσαλονίκη και 300.000 ευρώ για τη δυτική ενώ το δημόσιο υπέστη οικονομική ζημιά ύψους 151.000 ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.