Skip to main content

Διπλωματική πρωτοβουλία για τον αγωγό πετρελαίου

Διπλωματική πρωτοβουλία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τις επόμενες εβδομάδες προανήγγειλε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της ΝΔ.
Διπλωματική πρωτοβουλία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τις επόμενες εβδομάδες προανήγγειλε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει πολιτική στο θέμα του αγωγού και ανησυχεί για τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν υπάρξει από πλευράς Βουλγαρίας.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ καταλόγισαν διγλωσσία στην κυβέρνηση σε σχέση με τον αγωγό και διπλωματική αδράνεια απέναντι στη στάση της επίσημης Βουλγαρίας, που δείχνει να αποσύρεται από το έργο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως οι συμφωνίες εμπεριέχουν και ρήτρες αποζημίωσης των εταίρων, σε περίπτωση που κάποιο μέρος αποσυρθεί οικεία βουλήσει.

«Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός αγωγός πετρελαίου που κατασκευάζεται μετά από δεκαετίες, ενισχύοντας την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας των δυτικών αγορών», ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, και πρόσθεσε: «Έχετε ιστορικές ευθύνες. Η χώρα μας πήρε πολλές φορές πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε διαφορές που υπήρχαν μεταξύ της ρωσικής και της βουλγαρικής πλευράς. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες τώρα».

«Στις 30 Μαρτίου, η κυβέρνηση έλεγε ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις στη Βουλή. Ογδόντα ημέρες μετά δεν έχει φέρει τίποτα», τόνισε ο Μ. Γιαννάκης, ενώ ο Ε. Στυλιανίδης παρατήρησε πως «ενώ εμείς ήμασταν συνέχεια στα αεροπλάνα, σήμερα δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει συνεκτική ενεργειακή πολιτική, δίνοντας - τουλάχιστον στις δηλώσεις της - μεγάλη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποβαθμίζοντας τις παραδοσιακές που εκ των πραγμάτων καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των αναγκών της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παραμένοντας σταθερή και προβάλλοντας τη θέση μας όσον αφορά στον αγωγό, αντιδρώντας και στην επιχειρηματολογία των ΗΠΑ για την χρησιμότητα του έργου», απάντησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χ. Παπουτσής.

«Είναι προφανές ότι καμία κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα - κάτι που πράττει και η ρωσική πλευρά», επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η Βουλγαρία δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, καθώς των δηλώσεων του Πρωθυπουργού της περί απόσυρσης της χώρας του απ’ την κατασκευή του έργου ακολούθησαν σειρά άλλων δηλώσεων από μέλη της βουλγαρικής κυβέρνησης, που δείχνουν πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

«Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία λόγου δεν αφαιρεί από την κυβέρνηση την ικανότητα να μπορεί να γνωρίζει πότε πρέπει να παρέμβει. Δεν πρέπει και δεν θα πάμε στη Σόφια τώρα. Είναι πάρα πολύ πιθανό σε λίγες εβδομάδες να εκδηλωθεί διπλωματική πρωτοβουλία, αλλά με την προετοιμασία και την μεθόδευση που θεωρούμε ότι ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο υφυπουργός.