Skip to main content

ΔΝΤ: Υπέρ μιας δεύτερης θητείας της Γκεοργκίεβα τάσσονται ευρωπαϊκές χώρες

Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών θα αποδειχθεί κρίσιμη για την επανεκλογή της Γκεοργκίεβα, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παραδοσιακά προτείνουν υποψήφιο για την ηγεσία του ΔΝΤ, αν και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα διεκδικήσει και δεύτερη πενταετή θητεία, αφού προτάθηκε από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, που είναι υπέρμαχος των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα έχει την υποστήριξη της χώρας της, η οποία ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την υποψηφιότητά της για μια ακόμη θητεία που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο Ντίμιταρ Ράντεφ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι είχε κερδίσει τον μεγάλο σεβασμό και την εμπιστοσύνη των χωρών μελών του ΔΝΤ κατά τη θητείας της.

Εν τω μεταξύ, θετικά για την Γκεοργκίεβα εκφράστηκαν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας όπως και της Βρετανίας αναμένεται να συνταχθούν με τη Βουλγαρία και τη Γαλλία.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών θα αποδειχθεί κρίσιμη για την επανεκλογή της Γκεοργκίεβα, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παραδοσιακά προτείνουν υποψήφιο για την ηγεσία του ΔΝΤ, αν και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την τελική απόφαση θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Η 71χρονη Γκεοργκίεβα ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017 προτού αναλάβει το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2019.

Λίγο έλειψε να χάσει τη θέση της το 2021, όταν κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε παραποίηση δεδομένων κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Παγκόσμια Τράπεζα. Αρνήθηκε ότι είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ απαλλάχθηκε αφού το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ χρειάστηκε να συνεδριάσει επτά φορές για την υπόθεση εναντίον της.

Η Γκεοργκίεβα είναι η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ, μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, και το πρώτο πρόσωπο που προέρχεται από αναδυόμενη οικονομία.

Η άτυπη συμφωνία είναι να αναλαμβάνει το ΔΝΤ κάποιο πρόσωπο από την Ευρώπη και την Παγκόσμια Τράπεζα πρόσωπο από τις ΗΠΑ.