Skip to main content

Το δούλεμα που πάει… σύννεφο, η ταλαιπωρία στην ΠΑΘΕ, το Bitcoin στη Θεσσαλονίκη και τα... διαστημικά έργα της ΚΟΘ

Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν λέει την αλήθεια ούτε για τη στρατιωτική του θητεία ούτε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα; Πού βρίσκει κανείς Bitcoin στη Θεσσαλονίκη; Ποια καλλιτεχνική συνεργασία απογείωση τις αισθήσεις στο... διάστημα;

Στην Ελλάδα -ως γνωστόν- υπάρχει γενικώς ισότητα απέναντι στο νόμο, αλλά κάποιοι είναι σίγουρα λίγο ή περισσότερο ίσοι. Ένα θέμα είναι η ασυλία των πολιτικών, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και τα σχετικά, που αίρεται ή δεν αίρεται μέσω πολιτικών διαδικασιών. Ένα δεύτερο θέμα είναι η περίπτωση αλά Κασσελάκη, δηλαδή τα πρόσωπα που εισβάλλουν στην πολιτική σκηνή, χωρίς να έχουν κάποια συνταγματικά κατοχυρωμένα προνόμια, τα οποία, όμως, ασκούν και εξασκούν στην πράξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ο ίδιος θυμίζει στις συνεντεύξεις του- κάνει αυτές τις ημέρες τη στρατιωτική του θητεία με όρους αποδήμου κάποιας ηλικίας και προνόμια πολιτικού αρχηγού. Διότι αφενός θα υπηρετήσει 20 ημέρες και θα εξαγοράσει το υπόλοιπο, κάτι που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα πιάσει στα χέρια του όπλο, αλλά θα κάνει βάρδια θαλαμοφύλακα! Αφετέρου -όπως αποκαλύπτεται- επέλεξε ο ίδιος το όπλο που θα… υπηρετήσει, άρα και το στρατόπεδο της Θήβας στο οποίο παρουσιάστηκε και από το οποίο θα απολυθεί. Όλα αυτά προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης, την οποία καθημερινά καταγγέλλει ως επιζήμια για την ελληνική κοινωνία. Αφού μπορεί να τη βγάλει… λάδι ο άνθρωπος καλά κάνει. Όσοι μπορούν το ίδιο κάνουν. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να εμφανίζεται όλη αυτή η κατάσταση ως… κανονική, η απόσταση είναι μεγάλη. Και η εικόνα εντελώς γελοία. 

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφού με βάση τον… λάθος νόμο Τσίπρα -ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης τον έχει χαρακτηρίσει έτσι- από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν δικαιούται να έχει μετοχική ή διοικητική συμμετοχή σε εταιρείες του εξωτερικού. Κι εκεί τα έχει μπερδέψει ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος τη μία εμφανίζεται να ερμηνεύει το νόμο –«έγινε για να μη βγάζουν έξω από την Ελλάδα τα λεφτά τους οι πολιτικοί»- την άλλη δανείζει χρήματα στα media του ΣΥΡΙΖΑ –«για να κάνουν Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι»-, την μεθεπόμενη λέει ότι έχει μεταβιβάσει τις συμμετοχές του και στο τέλος παραπέμπει στο «πόθεν έσχες» της 30ης Ιουνίου, ενώ υπόσχεται να πληρώσει πρόστιμο, εάν του επιβληθεί επειδή έχει παρανομήσει. Όλα καλά κι όλα ωραία, λοιπόν! Ούτε γάτα ούτε ζημιά, όπως λέει και ο σοφός λαός. Μόνο που το δούλεμα πάει… σύννεφο! Στ’ αλήθεια, τι θα πείραζε εάν κάποιος -πολύ περισσότερο ο ηγέτης ενός αριστερού κόμματος- αποφάσιζε να πει κάποτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους;

Ταλαιπωρία στην ΠΑΘΕ  

Μια πολύωρη ταλαιπωρία βίωσαν χιλιάδες ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την ΠΑΘΕ προς τη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Αποκριάς. Ειδικότερα τις απογευματινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας, την ώρα που η επιστροφή των εκδρομέων κορυφωνόταν, δημιουργήθηκε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα που ξεκινούσε αμέσως μετά τον κόμβο στο Κλειδί και έφτανε μέχρι τη γέφυρα του Αξιού ποταμού. Για αρκετά χιλιόμετρα οδηγοί και συνεπιβάτες δεκάδων εκατοντάδων επιβατικών οχημάτων και λεωφορείων κινούνταν στις λωρίδες κυκλοφορίας σημειωτόν για τουλάχιστον δύο ώρες. Λίγα μέτρα πριν από τα Μάλγαρα οι 3 λωρίδες μειώνονταν σε δύο, με αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοκίνητα να είναι αναγκασμένα να περάσουν από τις δύο ανοιχτές θύρες των διοδίων. Ήταν σαν να προσπαθεί ένα ποτάμι να περάσει μέσα από ένα στενό αυλάκι με αποτέλεσμα -στην προκειμένη περίπτωση- τα αυτοκίνητα να ξεχειλίζουν. Η ταλαιπωρία ωστόσο δεν είχε τέλος καθώς αμέσως μετά τα διόδια οι οδηγοί στριμώχνονταν εκ νέου μέχρι να περάσουν από τη γέφυρα του Αξιού σε μια λωρίδα του δρόμου, μέχρι τη διασταύρωση για Ευζώνους, όπου επιτέλους άνοιγε.  

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιανουαρίου έχει κλείσει ο δεξιός κλάδος του αυτοκινητοδρόμου με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τα διόδια των Μαλγάρων, για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας του Αξιού.  Όπως έχει ανακοινωθεί, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας η κυκλοφορία των οχημάτων από Αθήνα και Ηγουμενίτσα προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιείται από μια λωρίδα κυκλοφορίας με εκτροπή τους στον αριστερό κλάδο του αυτοκινητοδρόμου. Η αλήθεια είναι ότι η συσσώρευση χιλιάδων οχημάτων και ανθρώπων για πολλά χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα χωρίς έξοδο διαφυγής θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια. Τι θα γινόταν -για παράδειγμα-, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, μιας φωτιάς, μιας αδιαθεσίας ενός ατόμου, με τα σωστικά μέσα να μη μπορούν να προσεγγίσουν, καθώς πρακτικά η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είχε περιοριστεί σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου από το στηθαίο;

Το Bitcoin στη Θεσσαλονίκη

Ο νέος γύρος ενδιαφέροντος από τον Ιανουάριο και μετά για το Bitcoin έχει οδηγήσει το κρυπτονόμισμα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, προκαλώντας –όπως συνηθίζεται με τα κρύπτο- ποικίλες αντιδράσεις. Με τις τιμές να ξεπερνούν τις προηγούμενες ημέρες τα 73.000 δολ., επανήλθαν στην αγορά μνήμες ανάλογες με αυτές του 2021, όταν το κρυπτονόμισμα είχε καταγράψει το προηγούμενο ιστορικό του ρεκόρ στα 69.000 δολ., για να διολισθήσει αργότερα στα 16.000 δολ. Παρότι, πάντως, πολλοί Θεσσαλονικείς αδιαφορούν για την ύπαρξή του Bitcoin και άλλοι τόσοι διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν, υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να ρισκάρουν αγοράζοντας και πουλώντας κρυπτονομίσματα. Στην υπηρεσία αυτών φαίνεται να προστίθενται ανταλλακτήρια αλλά και ΑTΜ σε διαφορά σημεία της πόλης. Νεόκοπες περιπτώσεις αποτελούν το ATM κρυπρονομισμάτων σε cafe - bar, στην οδό Μαρίας Κάλλας, αλλά και το κατάστημα στην οδό Δελφών, έναν δρόμο που μετά την αφαίρεση των λαμαρινών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τα εργοτάξια των σταθμών του μετρό, έχει αναγεννηθεί, αφού μοιάζει με κάτι εντελώς καινούριο.

Image

 

Συνεργασία στο… διάστημα

Όταν αυτή η πόλη δεν αναλώνεται σε διαφωνίες, αλλά επιλέγει τη συνεργασία, προκύπτουν ωραία πράγματα. Αυτό ακριβώς συνέβη στην πρόσφατη συναυλία «Cosmos» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) στο δικό μας Μέγαρο Μουσικής. Το Μέγαρο ήταν ο οικοδεσπότης, η ΚΟΘ επέλεξε και παρουσίασε μουσικά έργα εμπνευσμένα από το διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή προβάλλονταν στο φόντο φωτογραφίες έργων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας της περιόδου 1910-1920 με θέμα τη σχέση της τέχνης με τη διαστημική επιστήμη και το ουτοπικό κίνημα του κοσμισμού από τη Συλλογή Κωστάκη του ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.
Μεγάλη αποκάλυψη για το κοινό –το οποίο την αποθέωσε στην κυριολεξία- ήταν η Θεσσαλονικιά υψίφωνος Αφροδίτη Πατουλίδου, η οποία ερμήνευσε το συμφωνικό ποίημα Luonnotar του Jean Sibelius - εμπνευσμένο από το εθνικό έπος των Φινλανδών, την Καλεβάλα- αφού παρουσίασε πρώτα με φωνή και νικελάρπα ένα απόσπασμα της Καλεβάλα.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί μια εντυπωσιακή έκθεση αστροφωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την επιστημονική επιμέλεια της αστροφυσικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού.

Image

 

Παραθαλάσσιο διάλειμμα για τον Μαργαρίτη Σχοινά στον «Κελλάριο Όρμο»

Δίπλα στη θάλασσα, στο εστιατόριο θαλασσινών «Κελλάριος Όρμος», στη Σοφούλη ξαπόστασε για λίγο το μεσημέρι της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Μακεδονία και βέβαια στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η ηλιόλουστη μέρα και ο εορταστικός χαρακτήρας του τριημέρου ήταν ό,τι έπρεπε για ένα παραθαλάσσιο… διάλειμμα στο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του Χαλκιδικιώτη αξιωματούχου.