Skip to main content

Δριμεία κριτική Κούλογλου σε Κασσελάκη: Αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα

Για καταστροφικά λάθη κάνει λόγο σε άρθρο του ο πρώην πλέον ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για την ομιλία του και τη μετωπική σύγκρουση με τους διαφωνούντες στην Κεντρική Επιτροπή άσκησε ο Στέλιος Κούλογλου με άρθρο του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής που αποχώρησε πρόσφατα από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στο κείμενό του για «αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα» που παίρνει μόνος του ο Κασσελάκης και «επιμονή στα λάθη» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που «αποδεικνύονται καταστροφικά».

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου για το «αιφνιδιαστικό διάγγελμα του για το δημοψήφισμα» και την ομιλία Κασσελάκη, «πρόσθεσε προβλήματα στην ομάδα του και τής αφαίρεσε υποστηρικτές. Από την Ολγα Γεροβασίλη μέχρι τους γραμματείς Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη διαφώνησαν με την πρόταση Κασσελάκη να πάρει απόφαση η ΚΕ για τις διαγραφές, μια σειρά από στελέχη που μέχρι τότε τον υποστήριζαν διαφώνησαν. Πολλαπλασίασε τους αντιπάλους του, καθώς με την Ομπρέλα τάχθηκαν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και ο Τεμπονέρας, ενώ όλοι μαζί αποχώρησαν. Και διαίρεσε τους υποστηρικτές του. Η δήλωση του Ν. Παππά, χάρις στον οποίο οφείλει σε σημαντικό βαθμό την επικράτηση του στον δεύτερο γύρο, (« ο πρόεδρος μας πλήγωσε με κάποιες εκφράσεις του»), είναι η πιο χαρακτηριστική».

Το κείμενο του Στέλιου Κούλογλου για την ομιλία Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή

Aν ισχύει ότι στις δύσκολες στιγμές φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας, η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, τότε οι τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, είναι πολύ χαρακτηριστικές.

Γιατί μπορεί ο κ. Κασσελάκης να μην ήξερε ότι τα stock options, που πρότεινε στην ομιλία του στον ΣΕΒ, είναι θέσεις του Μητσοτάκη αλλά όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι πολλά πράγματα που δεν γνώριζε όταν ανέλαβε, όπως πχ ότι το ΚΚΕ βγάζει μια εφημερίδα που λέγεται Ριζοσπάστης και έχει ένα ραδιοφωνικό σταθμό, τον 902. Αυτά στο κάτω κάτω μαθαίνονται και ο ίδιος έχει όρεξη να μάθει.

Αλλά η τάση του να παίρνει μόνος αποφάσεις βοναπαρτικού χάρακτήρα, να αποδοκιμάζει ακόμη και συνεργάτες ή συνεργαζόμενους με το παραμικρό, η επιμονή στα λάθη του είναι μειονεκτήματα χαρακτήρα που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται καταστροφικά. Γιατί απέναντι σε ένα διχασμένο κόμμα, πρέπει να ακολουθείς μια συνεκτική, πολύ προσεκτική τακτική, ώστε να απομονώσεις τους αντιπάλους και να κερδίσεις τους αμφιταλαντευόμενους. Ο κ. Κασσελάκης έκανε το αντίθετο.

Η αριθμητική στη Goldman Sacks

Δεν ξέρω αν στη Goldman Sacks διδάσκουν μαθηματικά, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε άσος στις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής. Με το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του για το δημοψήφισμα την Παρασκευή και την ομιλία του στην ΚΕ το Σάββατο, πρόσθεσε προβλήματα στην ομάδα του και τής αφαίρεσε υποστηρικτές. Από την Ολγα Γεροβασίλη μέχρι τους γραμματείς Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη διαφώνησαν με την πρόταση Κασσελάκη να πάρει απόφαση η ΚΕ για τις διαγραφές, μια σειρά από στελέχη που μέχρι τότε τον υποστήριζαν διαφώνησαν.

Πολλαπλασίασε τους αντιπάλους του, καθώς με την Ομπρέλα τάχθηκαν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και ο Τεμπονέρας, ενώ όλοι μαζί αποχώρησαν. Και διαίρεσε τους υποστηρικτές του. Η δήλωση του Ν. Παππά, χάρις στον οποίο οφείλει σε σημαντικό βαθμό την επικράτηση του στον δεύτερο γύρο, (« ο πρόεδρος μας πλήγωσε με κάποιες εκφράσεις του»), είναι η πιο χαρακτηριστική.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η -παγκόσμια πρώτη- προκήρυξη δημοψηφίσματος για να αποφανθεί για τις διαγραφές, δεν χρειαζόταν. Με πρώτο τον Π. Σκουρλέτη, τα υπό διαγραφή στελέχη είχαν αρχίσει να αποχωρούν και η Ομπρέλα ήταν ήδη με το ένα πόδι έξω. Αντί να κοιτάξει να κρατήσει μέσα τους «ενδιάμεσους», ο κ. Κασσελάκης έβγαλε διάγγελμα, κόντρα στο καταστατικό και Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε την επομένη.

Θα μπορούσε να ανακρούσει πρύμνα στην ίδια τη συνεδρίαση, παίρνοντας πίσω το δημοψήφισμα. Αντίθετα επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με επίθεση στον Τσακαλώτο ( «πώς να δώσουμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση » (στις εκλογές) με συζήτηση « περί τοπικών νομισμάτων») και στη συνέχεια να ειρωνευθεί τις θεωρητικές συζητήσεις («δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro»).

Η σπόντα κατά Νίκου Παππά

Στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα του δημοψηφίσματος επέμεινε να κρατήσει αδιάλλακτη στάση, πρώτα καλώντας την ΚΕ να πάρει πολιτική απόφαση και στη συνέχεια απειλώντας ότι διαφορετικά θα κινήσει το δημοψήφισμα μέσω υπογραφών των μελών.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι, ότι έκανε σαφές ότι ο ίδιος αποφασίζει για όλα και κάνει μόνος του παιχνίδι. Σε μία έμμεση αλλά σαφέστατη σπόντα προς τον Παππά, που είχε διαφοροποιηθεί χθες στο θέμα του δημοψηφίσματος, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του:

« Σας το λέω ξεκάθαρα, μια και καλή. Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος. Δε φτιάχνεις στενό κύκλο μέσα σε ενάμιση μήνα. Και κυρίως: Δε φτιάχνεις στενό κύκλο όταν δε θέλεις να έχεις στενό κύκλο. Για όλους εσάς που μου λέτε ‘’σε στηρίξαμε’’: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα ».

Aνάλογη ήταν η στάση του στη συνάντηση που είχε με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα στις Βρυξέλλες. Παρά τις αρχικές τσιριμόνιες (« είστε η Φεράρι του κόμματος ») πέρασε στην επίθεση όταν κάποιος σύστησε προσοχή στις διαγραφές: «φέρε μου τέσσερις επιστολές με τις οποίες να ανακαλούν και δεν θα διαγράψω».

«Η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος»

Η ομιλία Κασσελάκη και το κλίμα που επικράτησε θύμιζαν αμφιθέατρο με αντεγκλήσεις και φθηνές φοιτητικές ατάκες. Κάποια στιγμή διάβασε από την ομιλία του. «Καταλαβαίνω τους συναισθηματικούς δεσμούς ανθρώπων που συναντήθηκαν και γαλουχήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη ». Και ύστερα πρόσθεσε, άσχετα, εκτός χειρογράφου: «ούτε οι νέοι έχουν στέγη»!

Με έναν πρόεδρο εκτός πραγματικότητας, πεισμωμένο και κολλημένο στα λάθη του, ίσως με μοναδικό όπλο τις συνεχείς -αναπάντητες- αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, η συνέχεια για τον ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφεται δραματική. Στην ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης φάνηκε όχι μόνο εκνευρισμένος και απηυδισμένος, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται αν μπορεί να μείνει στη θέση του:

«Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.

..Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά!».