Skip to main content

Δυστοπικό σενάριο: Κάτω από το νερό θα βρεθούν η πλατεία Αριστοτέλους και ο Πειραιάς αν αυξηθεί η θερμοκρασία στη Γη

Τρομάζουν οι εικόνες από το μέλλον της Πλατείας Αριστοτέλους και της περιοχής του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά

Πώς θα ήταν η πλατεία Αριστοτέλους και ο Άγιος Νικόλαος στον Πειραιά εάν συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου;

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στο Ντουμπάι για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ με θέμα το κλίμα, μια νέα ανάλυση δείχνει πως οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει προηγούμενες συνόδους κορυφής θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν -ή και να βυθιστούν τελείως- από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η κλιματική κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρές ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο. Και οι επιστήμονες λένε ότι η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Τι θα συμβεί σε παραθαλάσσιες πόλεις εάν αυξηθεί η θερμοκρασία της Γης

Η ανάλυση από το Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας για το κλίμα, απεικονίζει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την κατακόρυφη τάση θέρμανσης του πλανήτη. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά θέρμανσης έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου.

Χρησιμοποιώντας προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους και τα μοντέλα του Climate Central, τα ευρήματα παρουσιάζουν συγκλονιστικά οπτικά στοιχεία που απεικονίζουν την έντονη αντίθεση μεταξύ του κόσμου όπως τον ξέρουμε και του μέλλοντός μας αν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των πόλεως στις ακτές της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της Climate Central.

Μνημείο στο Μουμπάι της Ινδίας/ Φωτογραφίες: Climate Central

Οι κλιματικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι κόσμος είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και πιθανότατα θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό θέρμανσης τα επόμενα χρόνια - ένα κρίσιμο όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.

Το 2015, στην COP21 στο Παρίσι, περισσότερες από 190 χώρες ενέκριναν τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς.

H διάσημη Κόπα Καμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο/Φωτογραφία: Climate Central

Η τρέχουσα πορεία του πλανήτη έως και 2,9 βαθμούς θα μπορούσε να είναι αβίωτη για τις παράκτιες κοινότητες, τις χώρες με χαμηλό υψόμετρο και τα μικρά νησιωτικά κράτη σε όλο τον κόσμο.

«Η επιβίωση αυτών των τόπων και της κληρονομιάς τους θα εξαρτηθεί από το αν οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της βιομηχανίας μπορούν να συμφωνήσουν να μειώσουν τη ρύπανση από τον άνθρακα αρκετά γρήγορα ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου» δήλωσε ο Στράους.

Το 2023 έχει ήδη οριστεί να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο σημείωσε νέα παγκόσμια μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας με μεγάλη διαφορά, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών σημείωσαν επίσης ρεκόρ.

Πόσοι άνθρωποι κινδυνεύουν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Αυτές οι καταιγιστικές παγκόσμιες θερμοκρασίες προκαλούν το λιώσιμο των παγετώνων και των στρώσεων πάγου με ανησυχητικούς ρυθμούς, κάτι που προσθέτει σημαντική ποσότητα νερού στους ωκεανούς της Γης. Ακόμη και η Ανταρκτική, η πιο απομονωμένη ήπειρος του πλανήτη, βλέπει πρωτοφανή φαινόμενα τήξης. Το λιώσιμο ορισμένων μεγάλων παγετώνων είναι πλέον δυνητικά αναπόφευκτο και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περίπου 385 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές που τελικά θα πλημμυρίσουν από ωκεάνιο νερό κατά την παλίρροια, ακόμη και αν η ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με το Climate Central.

Αν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τις εκτάσεις που κατοικούνται σήμερα από 510 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά αν ο πλανήτης ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, η γραμμή της παλίρροιας θα μπορούσε να εισχωρήσει πάνω από τη γη όπου ζουν περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Αλλά, ενώ αυτά τα σενάρια θα μπορούσαν να απέχουν αιώνες, οι επιστήμονες λένε ότι, με κάθε κλάσμα του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται.

Τρομάζουν οι εικόνες από το μέλλον της Πλατείας Αριστοτέλους και της περιοχής του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά

Μεταξύ των απεικονίσεων που έχει κάνει η Climate Central είναι και η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά.

H περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά/Φωτογραφίες: Climate Central

Όπως μπορεί να δει κανείς, στην πλατεία Αριστοτέλους ο κόσμος, αντί να κυκλοφοράει πεζή, θα κάνει βόλτες με βάρκες.