Skip to main content

Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου

Στη σχετική κατάταξη του περιοδικού η Ελλάδα λαμβάνει 8,4 βαθμούς στους 10

Η Ελλάδα βρίσκεται στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου σύμφωνα με το «Intelligence Unit» του περιοδικού «Economist» με συνολική βαθμολογία 8,14 στα 10. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση «Δείκτης Δημοκρατίας» η οποία εξετάζει την λειτουργία του πολιτεύματος σε συνολικά 167 χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η έκθεση, « η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγους να πανηγυρίζει, αφού επέστρεψε στην «πλήρη δημοκρατία» στην κατάταξη του «Δείκτη Δημοκρατίας» του 2023».

Παράλληλα τονίζεται πως η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με δέκα στα δέκα για τις εκλογικές διαδικασίες και τον πλουραλισμό κατά την διάρκεια των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που διεξήχθησαν στην χώρα. Επίτευγμα που όπως υπογραμμίζει η έκθεση «έχουν πετύχει δώδεκα ακόμη χώρες».

«Παρά τις ελλείψεις σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα έχει σταθερή βαθμολογία στην κατάταξη για τις πολιτικές ελευθερίες με σκορ 8,82. Γι΄ αυτό και η βαθμολογία της βελτιώθηκε το 2022», σημειώνεται στην έκθεση. Τονίζεται επίσης, πως και ο δείκτης πολιτικής συμμετοχής βελτιώθηκε το 2023 «ένα έτος που στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν δύο βουλευτικές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές» όπως γράφει η έκθεση.