Skip to main content

Εφορία: Οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου

Δείτε τι δεν πρέπει να ξεχάσετε να πληρώσετε την εβδομάδα που έρχεται και μέχρι να βγει η χρονιά

Ένα από τα ραντεβού που δεν πρέπει να ξεχάσουν οι πολίτες την εβδομάδα που απέμεινε μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι αυτό με την εφορία. Γιατί και η εφορία δεν ξεχνά, και επιστρέφει στους ξεχασιάρηδες με πρόστιμα και προσαυξήσεις. 
Μια εβδομάδα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να ρυθμίσουν τυχόν οφειλές και να μην βρεθούν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας.

ΕΝΦΙΑ

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο φόρος εισοδήματος

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
Έως τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδά με πέρυσι αλλά όσοι αμελήσουν να τα πληρώσουν εμπρόθεσμα τότε κινδυνεύουν να τα πληρώσουν διπλά.