Skip to main content

Πάιατ: Οι δυνάμεις μας στη Σούδα πιο κρίσιμες από ποτέ

Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την προσπάθεια της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ

«Οι δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του στην 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που οργάνωσε ο Economist.

Όπως ανέφερε, τέσσερα πλοία φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά λιμάνια της χώρα, στη Ρόδο, στη Σούδα, στον Πειραιά και πρόσφατα στην Κέρκυρα.

Στην ομιλία του ο κ. Πάιατ απέδωσε εύσημα στη χώρα μας που δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την αμυντική πολιτική.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την προσάθεια της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Όσον αφορά στις εμπορικές διαμάχες, που έχουν ξεσπάσει, σχολίασε πως ΗΠΑ και Ε.Ε. συνεχίζουν να αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους στην παγκόσμια αγορά, καλύπτοντας το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και με διμερείς συναλλαγές ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε., τόνισε πως το ερώτημα είναι πώς πετυχαίνεις την ενεργειακή διαφοροποίηση.