Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο αφοσιωμένος ευρωπαϊστής δικηγόρος Ξενοφών Γιαταγάνας

«Υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση», τον χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 χρόνων, ο Ξενοφών Γιαταγάνας, ένας διαπρεπής νομικός πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δίδασκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου (2012) και του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπ.Οικονομικών (2010-2011). Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά. Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μονογραφίες του αφορούν την πορεία συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) και την ενσωμάτωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2004), την Ευρώπη μετά την κρίση (2008), το Δικαίωμα Αντίστασης και την Πολιτική Ανυπακοή (2010).

O τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει την Παρασκευή 15.12 στις 13.30 στη Ριτσώνα.

Ο Ευ. Βενιζέλος για τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα

«Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις έναν άνθρωπο σαν τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Έναν υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση. Έναν γνήσιο διανοούμενο. Συλλέκτη ιστορικών εμπειριών με προσωπικό κόστος αλλά και γραμματοσήμων. Συμμέτοχο της Ιστορίας και επιμελή αρχειοθέτη της. Έναν μαχόμενο δημοκράτη που στρατεύθηκε και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έναν λάτρη της Τήνου. Έναν ευγενή κοσμοπολίτη και ουσιαστικό πατριώτη. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.