Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής - Τα συλλυπητήρια από το ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννυ Κολτσιδοπούλου και στους οικείους του

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Σταύρου Ντουφεξή, ενός σπουδαίου σκηνοθέτη με μακρά και σημαντική πορεία στην Ελλάδα και σε θέατρα της Ευρώπης, ενός εξαιρετικά καλλιεργημένου και ευγενή ανθρώπου, βαθύ γνώστη του Μπρεχτικού θεάτρου και της παγκόσμιας δραματουργίας που προσέφερε πολλά στον πολιτισμό μας αφήνοντας πίσω του πλούσια  παρακαταθήκη.

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννυ Κολτσιδοπούλου και στους οικείους του.

Ο Σταύρος Ντουφεξής γεννήθηκε το 1933 στο Ναύπλιο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική σχολή της Αθήνας, συνέχισε με σπουδές  υποκριτικής στο  «Μαξ Ράινχαρντ», στη Βιέννη, θεατρολογίας και ιστορίας της τέχνης, στο Βερολίνο. Μαθήτευσε και εργάστηκε στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ του Μπέρτολτ Μπρεχτ (Βερολίνο), καθώς και στην Όπερα Κωμωδίας. Μαθήτευσε δίπλα στη Γερμανίδα κορυφαία χορογράφο του μοντερνισμού Μέρι Βίγκμαν και στον Αυστριακό σκηνοθέτη Βάλτερ Φελζενστάιν.

Από το 1959, υπήρξε έκτακτος ή μόνιμος πρώτος σκηνοθέτης, σε κρατικές σκηνές του γερμανόφωνου χώρου και σκηνοθέτησε περισσότερες από ογδόντα παραστάσεις. Παράλληλα, διετέλεσε διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μπίλεφελντ. Διασκεύασε και μετέφρασε έργα, κυρίως αρχαίου δράματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική, το ρυθμό και την κίνηση στη δουλειά του. Για τον λόγο αυτό συνεργάστηκε στενά με μουσικούς, χορογράφους και μίμους, σε έργα, όπως οι «Ιππής» και οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, το «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» και το «Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ, το «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας»  του Ευγένιου Λαμπίς και το «Λεόντιος και η Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1974. Για το Εθνικό Θέατρο σκηνοθέτησε τα έργα: «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Σαίξπηρ, «Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ» του Μπρεχτ (1976), τις «Τρωάδες» (1983), τον «Βίο του Γαλιλαίου» (1998). Επίσης, παρουσίασε στην ΕΡΤ τα έργα: «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ  (1979) και «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ (1992). Συνεργάστηκε επίσης με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην οπερέτα «Ο βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1977/78, 1979/80).

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί σε 4 παραστάσεις:
«Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Σκηνοθεσία Σωκράτης Καραντινός. Βοηθός σκηνοθέτη Σταύρος Ντουφεξής( 1962)
Σκηνοθέτησε τα έργα:
«Κάντιντα» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω Τζωρτζ Μπέρναρντ (1963)
«Ο άγιος πρίγκηψ» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (1977)
«Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ουίλλιαμ (2002)