Skip to main content

Τηλεφώνημα μιάς ώρας Ζάεφ σε Τσίπρα - Νέα επικοινωνία αύριο

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο σκοπιανό.

Πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση δέκα ημερών το τηλεφώνημα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στον Έλληνα ομόλογο του, Αλέξη Τσίπρα, όπως αναμενόταν από σήμερα το πρωί, μετά το δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων Makfax, που επιβεβαίωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την έκτακτη επίσκεψη του στο Μαξίμου και τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο σκοπιανό.

Η επικοινωνία έγινε στις 3 το μεσημέρι, κράτησε περίπου μία ώρα και έγινε σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν και νέα επικοινωνία αύριο το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για την επίλυση της διένεξης στο ονοματολογικό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση από τα γραφείο του πρωθυπουργού της γείτονος.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η Αθήνα επιμένει σε λύση με σύνθετη ονομασία, ίδια για εσωτερικό και εξωτερικό, με παράλληλη αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και αλλαγή του συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Μάλιστα είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. (Περισσότερα εδώ)