Skip to main content

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην προσφώνησή του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την αξία του χρυσού ως αποθεματικού μέσου, υποστήριξε ότι σήμερα πλέον αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, ο χρυσός αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Image

Σήμερα το 47% του χρυσού που διαθέτει η χώρα μας τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).

Στο σημερινό περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η μείωση των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών.