Skip to main content

Ελαχιστοποίηση στις τραπεζικές προμήθειες ζητά το ΕΒΕΘ

Με επιστολή του στο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Η ελαχιστοποίηση των τραπεζικών προμηθειών βρίσκεται στο επίκεντρο επιστολής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και στον πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκα Χαρδούβελη.

«Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών αποτελεί αναμφίβολα μία θετική εξέλιξη, για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής» σημειώνει το ΕΒΕΘ. «Εντούτοις, ένα ζήτημα που προβληματίζει ολοένα και συχνότερα τις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου μας είναι η επιβάρυνση αρκετών από αυτές τις συναλλαγές με τραπεζικές κρατήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται υπερβολικές, για παράδειγμα κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με τη χρήση POS» προσθέτει.

Η επιστολή που υπογράφεται από τον Α΄ Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατά τα τελευταία έτη η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη διάδοση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και της πληρωμής μέσω τραπεζικών λογαριασμών, τόσο για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, από τελικούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, όσο και για τις αναγκαίες πληρωμές πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, επί παραδείγματι των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων. Ειδικά οι τελευταίες, πρακτικά υλοποιούνται στο σύνολό τους χωρίς τη χρήση μετρητών, βάσει σχετικών νομοθετικών προβλέψεων.

Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών αποτελεί αναμφίβολα μία θετική εξέλιξη, για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Εντούτοις, ένα ζήτημα που προβληματίζει ολοένα και συχνότερα τις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου μας είναι η επιβάρυνση αρκετών από αυτές τις συναλλαγές με τραπεζικές κρατήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται υπερβολικές, για παράδειγμα κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με τη χρήση POS.

Επιπλέον, μας τίθεται συχνά από τα μέλη μας το ερώτημα γιατί να επιβαρύνονται με κρατήσεις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, οι οποίες διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω των Τραπεζών, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα παρακαλούσαμε να επανεξεταστεί το ύψος των ως άνω τραπεζικών προμηθειών, ιδιαίτερα να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση των αγορών που γίνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω POS, με την πρόβλεψη ενιαίου ύψους κράτησης για τις ΜμΕ, αλλά και να καταργηθούν πλήρως οι εναπομείνασες τραπεζικές προμήθειες στο πλαίσιο οποιασδήποτε συναλλαγής προς υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου τομέα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία».