Skip to main content

Graega Cheese: Πρωτοποριακό σύστημα πιστοποιεί τα ελληνικά κατσικίσια τυροκομικά προϊόντα

Σύστημα ανίχνευσης νοθείας και πρότυπο πιστοποίησης προέλευσης από ελληνικές φυλές αιγών, με το όνομα Graega Cheese, αναπτύσσει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Σύστημα ταυτοποίησης των τυροκομικών προϊόντων που προέρχονται από ελληνικές φυλές αιγών, το οποίο ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τυχόν νοθείες, αναπτύσσει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο που τιτλοφορείται «Ανάπτυξη συστήματος ανίχνευσης νοθείας και ταυτοποίησης τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών» συμπράττουν το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και δύο εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι «Σταμάτης Προίκας ΑΕ» και Γεώργιος Κυριακίδης «Κεράσσα» με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής θα είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ελληνικής προέλευσης των συγκεκριμένων προϊόντων που θα φέρει την ονομασία Graega Cheese, από τον κωδικό της Ελλάδας Gr και το aega, δηλαδή την αίγα - κατσίκα.

Όπως εξήγησε ο Ιωάννης Σακαρίδης ερευνητής του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος, η πιστοποίηση της προέλευσης των ελληνικών κατσικίσιων τυροκομικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας θα επιτευχθεί με την πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος της αίγας και με τη χρήση μοριακής βιολογίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο κ. Σακαρίδης σημείωσε πως το έργο διαρθρώνεται σε έξι φάσεις και ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη, η προαναλυτική. «Έγινε συλλογή δεδομένων διαχείρισης εκτροφής αιγών και του φαινοτύπου του ζώου σε 65 διαφορετικές εκτροφές σε σύνολο περίπου 500 ζώων. Έγινε επίσης συλλογή αίματος και γάλακτος από συνολικά 19 εκτροφές και 327 ζώα και από το αίμα αυτό που συλλέχθηκε θα γίνει εκχύλιση και ανάλυση του DNA. Πήραμε ζώα από έξι διαφορετικές φυλές της Ελλάδας, από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη της Χαλκιδικής, της Σκοπέλου, του Παγγαίου, των Σερρών, της Αριδαίας και αντίστοιχα από τρεις φυλές ξένες, της Δαμασκού, την αγγλο-νουβιανή και τη μούρθια», ανέφερε και πρόσθεσε πως έχει ήδη ξεκινήσει και η δεύτερη φάση, η αναλυτική.

Επιπλέον στόχος είναι το καινοτόμο σύστημα ελέγχου της πρώτης ύλης, δηλαδή του κατσικίσιου γάλακτος, να μπορεί ταυτόχρονα να ανιχνεύει τυχόν νοθείες με νερό και σάκχαρα που προστίθενται και δεν μπορούν να ανιχνευτούν από τις συνήθεις μεθόδους που εφαρμόζονται στις τυροκομικές μονάδες, αλλά και ενδεχόμενες προσμίξεις με γάλα από ξένες φυλές αιγών που εκτρέφονται στην Ελλάδα ή από εισαγόμενο γάλα. Για τον λόγο αυτόν ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα θα αναπτύξει μία μεθοδολογία που θα στηρίζεται στην Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης, η οποία θα ανιχνεύει την παρουσία σακχάρων εκτός της λακτόζης που υπάρχει φυσιολογικά στο γάλα.

Ο τρίτος πυλώνας του έργου είναι η ανάπτυξης ενός προτύπου ιχνηλασιμότητας, του Graega Cheese, το οποίο θα εξασφαλίζει την αυθεντικότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων σε όλη την παραγωγική διαδικασία και μέχρι την τελική του διάθεση. «Το Graega Cheese θα αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα ξεκινάει από τα ζώα εκτροφής, θα συνεχίζει στην άλμεξη του γάλακτος, τη συντήρηση και τη μεταφορά του στη βιομηχανία και τέλος θα το ακολουθεί κατά τη διάρκεια της μεταποίησης, συσκευασίας και διανομής του στα τελικά σημεία πώλησης. Ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα θα ετοιμάσει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις προδιαγραφές που θα πρέπει να καλύπτουν οι εκμεταλλεύσεις που θα θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα, καθώς επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η πιστοποίηση και η ανανέωση του πιστοποιητικού», επισήμανε ο κ. Σακαρίδης.

Τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν θα εφαρμοστούν στα λευκά τυριά, στα σκληρά τυριά, στα τυριά τυρογάλακτος, στο βούτυρο, στο γιαούρτι και στα επιδόρπια γιαουρτιού. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η παραγωγή τυποποιημένων τυροκομικών προϊόντων από κατσικίσιο γάλα, των οποίων η προστιθέμενη αξία θα προστατεύεται, ενώ θα ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα και η ανταγωνιστικότητά τους. «Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τυροκομίας στην Κεντρική Μακεδονία και να ενισχύσει το μερίδιο των εταιρειών που συμμετέχουν στην αγορές, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία τους. Άλλωστε, τα κατσικίσια προϊόντα αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της τυροκομίας στην Ελλάδα που ολοένα αυξάνει τις πωλήσεις του και γενικώς κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών», τόνισε ο κ. Σακαρίδης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε πληθυσμό αιγών, περίπου 5 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30%-32% της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος κλάδος, μάλιστα, είναι πολύ σημαντικός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κατσικίσιου γάλακτος στην Ελλάδα, περίπου το 23,5% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.