Skip to main content

Εξωτερική πολιτική: Οι ξεχασμένες αφρικανικές χώρες και η πορεία των σχέσεων με Ισραήλ

Πώς σχολιάζει στη Voria.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με Αφρικανικές χώρες και το Ισραήλ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 30 και 31 Ιανουαρίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, όπως επισημαίνει ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, είναι πάρα πολύ καλές τις οποίες «θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω» και περιλαμβάνουν στενή συνεργασία σε θέματα ενέργειας, αλλά και σε στρατιωτικά θέματα. Ιδιαίτερη, δε, σημασία έχει ότι το Ισραήλ, λόγω των στενών σχέσεων Άγκυρας και Τεχεράνης, έχει έρθει πιο κοντά στην Αθήνα.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας διότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και της δικής μας και της Κύπρου -και ειδικά αυτή της Κύπρου- περνούν μέσα από το Ισραήλ. Επίσης, το Ισραήλ σε σχέση με την Τουρκία έχει έρθει πολύ κοντά στην Ελλάδα, πρώτα από όλα γιατί αισθάνεται απειλή από το Ιράν κι ενοχλείται από τις ιδιαίτερες σχέσεις της Τουρκίας με την Τεχεράνη» είπε στη Voria.gr ο κ. Δεσποτόπουλος.

Στα ενεργειακά θέματα το Ισραήλ, όπως ανέφερε, συμμετέχει στο φόρουμ της Μεσογείου και μάλιστα αγνοεί, σύμφωνα με τον ίδιο, την Τουρκία, ενώ παράλληλα το λόμπι του Ισραήλ στις ΗΠΑ συνεργάζεται στενά με το αντίστοιχο ελληνικό.

«Στα ενεργειακά θέματα συμμετέχει στο φόρουμ που έχουμε στη Μεσόγειο, όπου το Ισραήλ συντονίζεται με Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου να προχωρήσουν τα ενεργειακά σχέδια, αγνοώντας τελείως την Τουρκία. Και στο πλαίσιο αυτό, το ότι το Ισραήλ θέλει να έχει ρόλο στα ενεργειακά της Μεσογείου γιατί έχει κι ένα μεγάλο κοίτασμα, το (ισραηλινό) λόμπι στις ΗΠΑ έχει συμπράξει με το ελληνικό και αντιμετωπίζουν στο Κογκρέσο από κοινού την αναθεωριτική προσπάθεια της Τουρκίας. Όλα αυτά λοιπόν έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα ώστε και εμείς και οι Ισραηλίτες να θέλουμε να είμαστε κοντά στη συνεργασία μας», τόνισε.

Περαιτέρω όμως η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Δεσποτόπουλος, έχει συνεργασία με το Ισραήλ και σε στρατιωτικά θέματα.

«Δεν είναι μυστικό ότι συνεργαζόμαστε και επιχειρησιακά σε στρατιωτικά θέματα. Φαίνεται ότι είμαστε κοντά να αποκτήσουμε ένα ισραηλινό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και κυρίως αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα σύστημα που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Κι αυτό είναι ένα από διάφορα projects στρατιωτικού χαρακτήρα που αναπτύσσουμε με το Ισραήλ» ανέφερε.

Νότια Αφρική και Μοζαμβίκη

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, δύο περιοχές που, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη πέρασαν 25 χρόνια να την επισκεφτεί επίσημα Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ στη δεύτερη γίνεται για πρώτη φορά.

Οι επισκέψεις κρίνονται σημαντικές και, όπως αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος, «αυτό που δεν βλέπαμε εμείς είναι ότι αυτές οι χώρες συμμετέχουν στα Συμβούλια Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Έτσι, πολλές φορές χρειαζόμαστε τις ψήφους τους σε διάφορα θέματα και χωρίς λόγο είχε ατονίσει η παρουσία μας σε αυτές τις χώρες», τόνισε και θύμισε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Εκείνη η ανακοίνωση έλεγε ότι δεν μπορεί να υπογράφει η κυβέρνηση της Λιβύης τις συμφωνίες, όπως το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Την προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ εκείνη την περίοδο την είχε η Γκαμπόν. Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Δένδια στη Γκαμπόν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η σύσφιξη των σχέσεών μας με πολλές από τις αφρικανικές χώρες» επισήμανε ο κ. Δεσποτόπουλος.