Skip to main content

Έλληνες και Γάλλοι αλπινιστές στην κορυφή του Ολύμπου με σκι - Ξεπερνά τα δύο μέτρα το χιόνι (φωτο)

Άνοιξε για 10 μέρες το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα - Αυστηρά και μόνο για έμπειρους ορειβάτες με ειδικό εξοπλισμό

Ο αέρας λυσσομανά και οι νιφάδες χιονιού τρυπούν σαν καρφιά το πρόσωπο. Το θερμόμετρο δείχνει -4°C και η πρόβλεψη της ΕΜΥ λέει πως τις επόμενες μέρες θα πέσει στους -12°C , ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέα, σφοδρή χιονόπτωση

Ο Όλυμπος δείχνει το πλέον αφιλόξενο πρόσωπό του. Καλυμένος με χιόνι που πάνω από τα 2.200 μέτρα, το ύψος του ξεπερνά τα 2 μέτρα, είναι απρόσιτος και στη διάρκεια της ημέρας τις κορυφές καλύπτει μια πυκνή ομίχλη. 

Το βουνό των Θεών μέσα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες επέλεξαν Έλληνες και Γάλλοι αλπινιστές που φορτωμένοι με ειδικό εξοπλισμό και πέδιλα του σκι ανεβαίνουν από το απόγευμα του Σαββάτου για να πάρουν μέρος σε μια ιδιαίτερη δράση. Θα κατέβουν από τον Μύτικα με σκι και άλλοι με ειδικό, ορειβατικό εξοπλισμό, με αξίνες και καρφιά. Ένα παράτολμο εγχείρημα αυστηρά και μόνο για έμπειρους ορειβάτες που μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο χιόνι και στον πάγο. 
Πριν από μερικές μέρες μάλιστα Γάλλος ορειβάτης έφερε σε πέρας μια απαιτητική ακτάβαση από το Λούκι του Μύτικα. 

Image

 


«Ανοίξαμε το Σάββατο 15 Μαρτίου το καταφύγιο και για τις επόμενες δέκα μέρες περιμένουμε έμπειρους ορειβάτες και σκιέρ από την Ελλάδα και 9 Γάλλους για να απολαύσουν το extreme σκι στις κορυφές του Ολύμπου», αναφέρει στη Voria, o Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής του καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, στο Οροπέδιο των Μουσών, κάτω ακριβώς από την ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα, που είναι στα 2.918 μέτρα.

Image

 

 

Το Σάββατο έφτασαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης 9 Γάλλοι αλπινιστές, έμπειροι ορειβάτες με τον εξοπλισμό τους και μεταφέρθηκαν στο Λιτόχωρο, όπου διανυκτέρευσαν. Σήμερα το πρωί ανέβηκαν στο καταφύγιο, κουβαλώντας στην πλάτη τα πέδιλα του σκι, τις αξίνες, τα βαριά τους ρούχα και παπούτσια, αλλά και προμήθειες για το καταφύγιο και την παραμονή τους σε αυτό. 

Μέχρι τις 26 Μαρτίου που το Χρήστος Κάκκαλος θα είναι ανοιχτό θα φιλοξενεί 15 άτομα την ημέρα, οι κρατήσεις έχουν γίνει μέρες πριν και οι συστάσεις είναι αυστηρές: κανείς δεν ανεβαίνει αν δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, αν δεν είναι έμπειρος ή δεν συνοδεύεται από οδηγό βουνού. 
Από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 1.940 μέτρα και πάνω το χιόνι πυκνώνει. Τα μονοπάτια έχουν εξαφανιστεί και μόνος ένας έμπειρος ορειβάτης μπορεί να συνεχίσει προς την κορυφή. Στο Οροπέδιο των Μουσών το χιόνι είναι πάνω από 2 μέτρα, ο βοριάς μαστιγώνει το πρόσωπο και η παραμονή στο βουνό είναι εξαιρετικά δύσκολη για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Image

 


Οι έμπειροι ορειβάτες θα κάνουν κατάβαση από τον Μύτικα με τα σκι μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών. Θα διανυκτερεύουν στο Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος που είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ήδη από το καλοκαίρι, ενώ τα 5 άτομα του προσωπικού μετέφεραν αυτές τις μέρες με τα χέρια τα φρέσκα τρόφιμα και τα άλλα είδη διατροφής.