Skip to main content

Εμβαθύνουν τη συνεργασία ΑΠΘ - Κινέζικη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών

Εξαμελής αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών είχε επαφές με τη διοίκηση του ΑΠΘ και συμμετείχε σε σχετική συζήτηση

Πεδία και δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου διερευνήθηκαν στη διάρκεια επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείας του κορυφαίου ερευνητικού ιδρύματος της Κίνας στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.

Η εξαμελής αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (Chinese Academy of Social Sciences - CASS) με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Cai Fang, είχε επαφές με τη διοίκηση του ΑΠΘ και συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα "Οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη- Ένας Δρόμος".

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της CASS μιλώντας για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των logistics.

Σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή συνεργασία ο Cai Fang υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στην ανάπτυξη συγκριτικών σπουδών για τον ανατολικό και δυτικό αρχαίο πολιτισμό. Μελετώντας τους αρχαίους πολιτισμούς μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τη σύγχρονη κοινωνία, είπε ο αντιπρόεδρος της CASS.

Κάνοντας σύντομη παρουσίαση του CASS, πολύ σημαντικού think tank στην Κίνα, είπε ότι αποτελείται από 31 ερευνητικά ινστιτούτα και 45 ερευνητικά κέντρα (μεταξύ άλλων οκτώ ινστιτούτα του οικονομικού τομέα και εννιά του τομέα των διεθνών σχέσεων) που υλοποιούν ερευνητικές δραστηριότητες σε σχεδόν 300 επιστημονικά υποπεδία. Το προσωπικό του ανέρχεται σε 4.200, εργαζόμενους από τους οποίους οι 3.200 είναι ακαδημαϊκοί και ερευνητές.

Το ΑΠΘ έχει μακροχρόνια συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία με ανταλλαγές επισκέψεων καθηγητών. Η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με το ΑΠΘ και προσβλέπει στην ενδυνάμωση και επέκταση της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, η οποία υπογράφηκε το 2007, όπως τονίστηκε και σε επιστολή της προς το ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου, η οποία είπε ότι η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε πολλούς τομείς, στην οικονομία, στον τουρισμό και στις κοινωνικές επιστήμες, αναφέρθηκε στα θερινά σχολεία που διοργανώνονται στο ΑΠΘ και στο σύστημα που έχει εδραιωθεί στο ΑΠΘ για τη Διασφάλιση Ποιότητας Σπουδών.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Νικόλαος Βαρσακέλης, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρά τα δίκτυα των Πανεπιστημίων των Βαλκανίων - Βalkan Universities Network και της Μαύρης Θάλασσας BSUN - Black Sea Universities Network. Είναι περιοχές με ενδιαφέρον, όσον αφορά την οικονομική κοινωνική ανάπτυξη και μπορούμε να διεξάγουμε από κοινού έρευνες, στο κοινωνικό πεδίο, σημείωσε.

Παρουσίαση των Τμημάτων Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έγινε από προέδρους και καθηγητές τους.

Τη συζήτηση για την εμβάθυνση της συνεργασίας του ΑΠΘ με την CASS συντόνισε η υπεύθυνη εκ μέρους του ΑΠΘ για τη Συμφωνία Επιστημονικής Συνεργασίας με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού- ΑΠΘ, Στέλλα Κωστοπούλου.