Skip to main content

Ένας κάθετος κήπος στην πρόσοψη κτηρίου στο Δ. Θεσσαλονίκης

Ο κάθετος κήπος, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα δημιουργηθεί στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους.

Στη δημιουργία ενός κάθετου κήπου («green wall») αναμένεται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, μέσω της συνεργασίας που ξεκινά με το Διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med).

Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του GWP-Med, με στόχο την ένταξη της πόλης στο «Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.     

Ο κάθετος κήπος θα δημιουργηθεί στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους.

«Τo επιλεγμένο έργο θα υλοποιηθεί από αναδόχους που θα επιλεγούν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, σύμφωνα με το καταστατικό, τον εσωτερικό κανονισμό του GWP-Med και την κείμενη νομοθεσία. Η προτεινόμενη εφαρμογή για δημιουργία κάθετου κήπου, στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, συνιστά πιλοτική παρέμβαση που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά σε κτίριο της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς.  

Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη παραθαλάσσια πόλη που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην υλοποίηση έργων και δράσεων επίδειξης για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων στον αστικό χώρο, με βάση τις διεθνείς σύγχρονες πρακτικές.

Μέσω της συνεργασίας θα προχωρήσει η εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την εγκατάσταση υπόγειας δεξαμενής συλλογής βρόχινου νερού σε θέση υφιστάμενου παρτεριού και τη δημιουργία κάθετου κήπου («green wall»), το οποίο θα αρδεύεται με το βρόχινο νερό που θα έχει συλλεχθεί στην πρόσοψη ενός δημοτικού κτιρίου, στην παροχή υπηρεσιών για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών και στην παροχή υπηρεσιών για την επίβλεψη της εγκατάστασης των συστημάτων που θα μελετηθούν.

Οι συμβαλλόμενοι αποδέχονται από κοινού να συμβάλλουν στην υλοποίηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στο πλαίσιο του «Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων» προς όφελος των δημοτών, μεταξύ άλλων, μέσω των παρακάτω ενεργειών:

Προώθηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ή δράσεων, όπου αυτές απαιτούνται και παροχή των απαραίτητων εγκρίσεων
Εκπόνηση μικρής ή μεσαίας κλίμακας μελετών για τα από κοινού συμφωνηθέντα έργα, εφόσον είναι απαραίτητες και υπάρχει η σχετική δυνατότητα υλοποίησης από τα αρμόδια τμήματα του Δήμου
Υλοποίηση μικρής ή μεσαίας κλίμακας έργα ή κατασκευαστικές εργασίες ή τμήματα αυτών
Προστασία, συντήρηση και παραλαβή των έργων μετά την ολοκλήρωσή τους,  προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία των υποδομών για μία δεκαετία τουλάχιστον
Συμμετοχή   στην  προβολή των έργων και των δράσεων που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Προγράμματος

Το Συμφωνητικό Συνεργασίας τίθεται σε ισχύ την ημέρα υπογραφής του και θα έχει διετή διάρκεια. Από το 2017, το Πρόγραμμα επεκτείνεται γεωγραφικά στην ηπειρωτική χώρα, με προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στο αστικό περιβάλλον σε παραθαλάσσιες πόλεις.