Skip to main content

Mακεδονικός τάφος με χρυσό στεφάνι μυρτιάς και πλούσια διακόσμηση στη νεκρόπολη των Αιγών

Ένας πλούσιος υπασπιστής με όλο τον οπλισμό του τάφηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα μαζί με τη σύζυγό του – Η ανακοίνωση της Αγγελικής Κοτταρίδη στο 36ο ΑΕΜΘ

Νέους τάφους φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νεκρόπολη των Αιγών. Ένας από αυτούς, μακεδονικού τύπου, που χρονολογείται περίπου στον 3ο π.Χ. αιώνα, με πλούσια διακόσμηση και κτερίσματα παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, στην 36η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Όπως είπε η κ. Κοτταρίδη, ο μακεδονικός τάφος βρέθηκε στη βορειοδυτική πλευρά της νεκρόπολης των Αιγών και φέρει εντυπωσιακά κονιάματα στην είσοδο με χρυσή κορδέλα και δύο φιόγκους. Ο τάφος διαστάσεων 3.70Χ2.70 μέτρα, «χωράει μια κλίνη και μια πολύτιμη σαρκοφάγο που σίγουρα θα είχε», ενώ είναι συλημένος ήδη από την αρχαιότητα.
Χρονολογείται μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, στα χρόνια των Αντιγονιδών, στον 3ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται κοντά σε ανάλογο που ανέσκαψε το 1969 ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής.

 

Image

 

Πρόκειται για έναν σημαντικό τάφο ανδρικής ταφής, όπου ο νεκρός πρέπει να ήταν πλούσιος και σπουδαίος, πιθανόν υπασπιστής, με ασπίδα και όπλα, όπως αιχμές που προδίδουν ένα πολύ καλό εργαστήριο, είπε η κ. Κοτταρίδη, προσθέτοντας πως μαζί του τάφηκε και η γυναίκα του, καθώς έχουν βρεθεί κολιέ μς χάντρες, αλλά και ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς.

«Σε αυτή τη γωνιά της νεκρόπολης φαίνεται πως υπήρχε μια συστοιχία πλούσιων τάφων, με αυτούς τους δύο μακεδονικούς και άλλους τύμβους, που θα μπορούσαν να έχουν μακεδονικούς τάφους», είπε η κ. Κοτταρίδη.

Μέσα στο 2023 και στη διάρκεια των εργασιών για το δίκτυο αποχέτευσης, έγιναν ανασκαφές μέσα στο χωριό Βεργίνα και λίγο στο άστυ των Αιγών.
Στον δρόμο που ανεβαίνει προς το ανάκτορο των Αιγών βρέθηκε τάφος της Εποχής του Σιδήρου με ένα ξίφος, μια πλούσια ταφή των μέσων του 6ου π.Χ. αιώνα με πολεμιστή, ο οποίος φέρει κράνος στα πόδια του και κρατάει στο στήθος με το δεξί του χέρι το σπαθί, καθώς κι ένας ακόμη με επίσης ωραίο ξίφος και περόνη, η οποία στήριζε στο σώμα του πολεμιστή την χλαμύδα.

Στις ταφές έχουν βρεθεί και έχουν συντηρηθεί εντυπωσιακά ανατολικά-ιωνικά ειδώλια και αγγεία, τα οποία, «θα πλουτίσουν το μουσείο μας».

Image

 

Σε άλλη εισήγησή της η κ. Κοτταρίδη, έκανε τον απολογισμό της ΕΦΑ Ημαθίας για το 2023 από τα Οθωμανική Μνημεία της Βέροιας μέχρι το ανάκτορο των Αιγών, για το οποίο στη σύντομη παρουσίασή του, ανέφερε πως σημείωσε αύξηση 116% των επισκεπτών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και κάλεσε τους παριστάμενους αρχαιολόγους να το επισκεφτούν και να το θαυμάσουν από κοντά.