Skip to main content

Εντός του καλοκαιριού οι απαντήσεις για τη δυσοσμία στη Δ. Θεσσαλονίκη

Αρχίζουν οι δύο παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για να εντοπιστούν οι ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία και οι πηγές απ΄ όπου προέρχονται.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να δοθούν οι πρώτες απαντήσεις για τις ενώσεις που προκαλούν τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στην περιοχή του Κορδελιού, αλλά και για την ή τις πηγές που προκαλούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Αύριο δίνουν συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δυο αντιπεριφερειάρχες, Βούλα Πατουλίδου και Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας και εκπρόσωποι του ΑΠΘ και των ΕΛΠΕ, όπου θα αναλύσουν τα στοιχεία από τις παρεμβάσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, πλην όμως το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ξεσηκωμό στους κατοίκους, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη πια.

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια πάλεψε για να αποκτήσει τα εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Κάτι, που δεν ήταν καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι απαιτούσε χρηματοδότηση (σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασε τα 200.000 ευρώ), διαδικασίες και συνεννοήσεις με υπουργεία και εξειδικευμένο εξοπλισμό, που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη περιοχή στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά οι αρμόδιοι με δύο παρεμβάσεις επιχειρούν να προσδιορίσουν ποιες ουσίες προκαλούν τη δυσοσμία και αφού προσδιοριστούν, τότε να εντοπίσουν από πού εκλύονται αυτές οι ενώσεις στην ατμόσφαιρα, καταγράφοντας τις πηγές ρύπανσης και προβαίνοντας στη συνέχεια σε μέτρα για να σταματήσει η εκπομπή των ουσιών. Μέτρα, που μπορεί να αφορούν σε βελτίωση της λειτουργίας ή στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και να φτάνουν μέχρι την επιβολή προστίμων σε ρυπαντές.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκαταστημένος στο Κορδελιό. Οι σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν ουσίες που προκαλούν δυσοσμία, δυνατότητα που θα αποκτήσει ο σταθμός του Κορδελιού με την αναβάθμισή του, που ήδη εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με 133.000 ευρώ.

Η δεύτερη κύρια παρέμβαση αφορά σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών, που θα ανιχνεύσει τις ουσίες και θα εντοπίσει τις πηγές. Η προγραμματική σύμβαση με το αρμόδιο εργαστήριο του ΑΠΘ υπογράφηκε, ενώ στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμος και ο ειδικός εξοπλισμός, με τον οποίο θα κάνουν τις μετρήσεις οι επιστήμονες. Το κόστος καλύπτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με περίπου 80.000 ευρώ και μέσα από τις πρώτες μετρήσεις εντός του καλοκαιριού αναμένεται να προκύψουν οι πρώτες απαντήσεις.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τις ενέργειες και τα επόμενα βήματα θα δώσουν αύριο σε συνέντευξη τύπου οι αρμόδιοι της Περιφέρειας, του Δήμου, του ΑΠΘ και των ΕΛΠΕ, ενώ την Πέμπτη 22 Ιουνίου κάτοικοι της περιοχής διοργανώνουν διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη κατάσταση.