Skip to main content

Eπίσημη βράβευση των Ηρώων των Τεμπών στις Βρυξέλλες υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, που συνόδευσε η Μαρία Σπυράκη, εκπροσώπησε όλη την ηρωική ομάδα που έσωσε δεκάδες ζωές μέσα από το μοιραίο τρένο

Σε μια συγκινητική τελετή στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης, ο 21χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, έλαβε επισήμως το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2023, εκπροσωπώντας τους Ήρωες των Τεμπών.

Τον φοιτητή της σχολής Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, στη Μηχανιώνα, συνόδευσε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία και πρότεινε τους Ήρωες των Τεμπών για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, από τον Βύρωνα και την Ηλεία, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και εκπροσώπησε όλη την ηρωική ομάδα, που συγκίνησε την Ελλάδα, σώζοντας δεκάδες ζωές μέσα από το μοιραίο τρένο, μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη. Ο Ανδρέας Αλικανιώτης κατάφερε μαζί με τον Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα της Κρήτης, τον Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς, φοιτητές, και τον κ. Γιώργο, μαραγκό στο Άγιο Όρος, μέσα σε συνθήκες ανείπωτης καταστροφής να σώσουν συνεπιβάτες τους.

Η κ. Σπυράκη συνεχάρη τον Ανδρέα Αλικανιώτη, τονίζοντας ότι «η γενναιότητα και η ευαισθησία  των Ηρώων των Τεμπών ανέδειξαν την αλληλεγγύη με κίνδυνο της ζωής τους, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας». Στη συνομιλία που είχε μαζί του, είπε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια Ανδρέα! Να σε χαίρονται οι γονείς σου. Τίμησες την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Ήταν χρέος μου να σε προτείνω για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».

Νωρίτερα, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στην τελετή του Ευρωκοινοβουλίου  η κ. Σπυράκη επισήμανε τα εξής: «Σήμερα ήταν μια εξαιρετική μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Πρότεινα το νικητή Ανδρέα Αλικανιώτη, τον εκπρόσωπο των Ηρώων των Τεμπών, για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρότασή μου ανάμεσα σε εκατοντάδες πολίτες, συλλογικότητες και project. Οι Ήρωες των Τεμπών αποτελούν μια ομάδα πολιτών που βρίσκονταν στο τρένο Intercity 62, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Με θάρρος και αυτοθυσία συνεισέφεραν στη διάσωση των συνεπιβατών τους».

Οι Ήρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint, από την Ελλάδα, βραβεύτηκαν με το φετινό Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Οι δυο νικητές από την Ελλάδα ήταν ανάμεσα σε 38 τιμώμενα πρόσωπα και οργανώσεις, τα οποία προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την εκδήλωση η κ. Σπυράκη ξενάγησε τον Ανδρέα Αλικανιώτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχε μαζί του συζήτηση στο γραφείο της και, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτού, θαύμασε το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Άκουσε τα όνειρα του νεαρού φοιτητή της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Μηχανιώνας που θέλει να εργαστεί στη ναυτιλία και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.