Skip to main content

Επίσκεψη Τάντιτς στο Μαυροβούνιο

Ο Μπόρις Τάντιτς πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, την πρώτη από το 2008, όταν το Μαυροβούνιο αναγνώρισε το Κόσοβο και οι σχέσεις των δύο χωρών «ψυχράθηκαν».
Την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την έκδοση υπόπτων και κατηγορουμένων για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα συμφώνησαν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μπόρις Τάντιτς και Φίλιπ Βουγιάνοβιτς αντίστοιχα.

Στη συνάντηση, που είχε ο πρόεδρος της Σερβίας με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών, για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, θα αποτρέψει στο μέλλον το φαινόμενο που παρατηρείται, σήμερα, να καταφεύγουν, δηλαδή, καταζητούμενοι για σοβαρά εγκλήματα στη μία ή την άλλη χώρα.

«Το οργανωμένο έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα και εθνότητες και μ΄ αυτή τη λογική πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υπάρξουν αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

Για το Βελιγράδι, η συμφωνία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού, όπως επισημαίνεται στον σερβικό Τύπου, το Μαυροβούνιο αποτελεί «ασφαλές κρησφύγετο» για πολλούς καταζητούμενους από τη σερβική δικαιοσύνη.

Οι πρόεδροι Τάντιτς και Βουγιάνοβιτς συζήτησαν, επίσης, για την ευρωατλαντική προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και εκτίμησαν πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες της Βαλκανικής θα πρέπει και σε διμερές επίπεδο να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη να αρχίσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των συνόρων.

Ο κ. Τάντιτς ανέφερε ακόμη ότι η Σερβία, επιδεικνύοντας καλή θέληση, θα προσπαθήσει να επιλύσει όλες τις διαφορές με τους γείτονες και στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Αλβανία.

Κατά την συνάντηση Τάντιτς-Βουγιάνοβιτς, συζητήθηκε και το ζήτημα του Κοσόβου. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο για να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου για την κίνηση του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου κι εκτίμησε ότι, μετά τη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (σ.σ. όπου προσέφυγε η Σερβία καταγγέλλοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου), θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαλόγου.