Skip to main content

Επιστημονικό συνέδριο για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης

Πραγματοποείται από τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου- Αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης: Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950.

Το επιστημονικό συνέδριο «Δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης» πραγματοποείται στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.

Η διοργάνωση του Συμποσίου αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης του ΜΜΣΤ «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα».

Πρόκειται για έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση της πολιτισμικής πραγματικότητας κατά την κρίσιμη περίοδο 1940-1950 που συντάραξε την Ελλάδα και τον κόσμο.

Γνώμονάς της είναι η πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα και οι διάφορες εκφράσεις της κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Η έκθεση φέρνει αντιμέτωπες τις αφηγήσεις μέσα από έργα πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών με τις κυρίαρχες ιδεολογικές αναπαραστάσεις, σημειώνοντας, επίσης, σημαντικά ιστορικά θέματα που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν εκκρεμή, όπως η μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μέσα και από την περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συμποσίου, εδώ.