Skip to main content

Επιστολή ΕΒΕΘ στον υπουργό Ανάπτυξης για την καθυστέρηση αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων

Τα επενδυτικά σχέδια είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο δύο δράσεων

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εστιάζει στο ζήτημα της καθυστέρησης που σημειώνεται στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Το κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφει ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, είναι το ακόλουθο:  

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγινε αποδέκτης επιστολών επιχειρήσεων-μελών του με τις οποίες εκφράζεται ο προβληματισμός τους σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων τους που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια» του ν. 4887/2022.

Όπως γνωρίζετε, κ. Υπουργέ, ενώ η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» έληξε στις 21.4.2023 και αυτή του προαναφερθέντος καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου στις 31.12.2022, τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση. Η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει σημαντικά τις δυνατότητες επιτυχούς υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που θα επιλεγούν, δεδομένου ότι στην πορεία του χρόνου μεταβάλλεται το κόστος για την προμήθεια εξοπλισμού, τα μεταφορικά κλπ, ενώ, στην περίπτωση του εν λόγω Καθεστώτος Ενίσχυσης, αγορές που έχουν συμπεριληφθεί στα επενδυτικά σχέδια και έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής τους δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε επενδυτικά σχέδια προς υποβολή σε άλλα προγράμματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε κ. Υπουργέ, να μεριμνήσετε για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων, ώστε να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας”.