Skip to main content

Επιστολή ΕΒΕΘ σε Τσακαλώτο για προβλήματα στην πραγματική οικονομία

Τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών παρατηρήθηκαν αρκετές δυσλειτουργίες που προκαλούν αρρυθμία στις συναλλαγές

Τα προβλήματα που βιώνει τις τελευταίες μέρες η πραγματική οικονομία μετά και την επαναλειτουργία των τραπεζών αναδεικνύει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην επιστολή του ΕΒΕΘ, «κατά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών, μετά την αργία, παρατηρήθηκαν αρκετές δυσλειτουργίες που προκαλούν αρρυθμία στις συναλλαγές και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία. Με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Ωστόσο, το μέγα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στη μαύρη λίστα του “Τειρεσία”, λόγω “λήξης” επιταγών που έχουν εκδώσει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί η μαζική συσσώρευση υποχρεώσεων σε διάστημα ολίγων ημερών. Ο προβλεπόμενος χρόνος εξόφλησης των οκτώ ημερών είναι πρακτικά ανεπαρκής, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν».

Με την επιστολή προς τον κ. Τσακαλώτο προτείνεται από το ΕΒΕΘ «η επέκταση του οκταημέρου από του ανοίγματος των τραπεζών, μέσα στο οποίο πρέπει να εξοφληθούν οι επιταγές, σε ένα μήνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν στη “μαύρη λίστα” του “Τειρεσία” χωρίς δική τους υπαιτιότητα».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος με την επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο να χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των υποχρεώσεων των οφειλετών προς το Δημόσιο και κάθε είδους Ταμεία, που έχει προσδιοριστεί σε τρεις ημέρες μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντα μήνα». Και εξηγεί: «Ως γνωστόν, η εξόφληση των επιταγών δεν γίνεται τοις μετρητοίς παρά μόνο με την κατάθεση σε λογαριασμό όψεως που τηρεί η επιχείρηση σε πιστωτικό ίδρυμα. Όμως, ο συμψηφισμός μέσω ΔΗΣΣΕ γίνεται μετά από τρεις ημέρες και έτσι -ακόμη και στην καλύτερη δυνατή περίπτωση- δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το τριήμερο για την εξόφληση των υποχρεώσεων που έχει αρχικά προσδιοριστεί».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισημαίνει ακόμη «την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά τις συναλλαγές τους και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προμήθειά τους με Α και Β ύλες και υλικά συσκευασίας, που εισάγονται και είναι αναγκαία για την παραγωγική τους διαδικασία». Και προσθέτει: «Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα υποεπιτροπές σε κάθε συστημική εμπορική τράπεζα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το έργο που έχει αναπόφευκτα συσσωρευθεί στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Τέλος, για την ιδιαίτερη περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που στερείται ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών του, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς μέρους των προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς απλού ταμιευτηρίου ή λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών».