Skip to main content

Ερχονται, επιτέλους, τα λεφτά της δόσης και ξεκινά νέος Γολγοθάς

Από την επομένη μέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δις που έχει λαμβάνειν η χώρα το Σεπτέμβριο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκταμιευθεί τελικώς από την Ελλάδα η δόση των 7,6 δις ευρώ, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. To πράσινο φως για την εκταμίευση δόθηκε σε επίπεδο Συμβουλίου Διοικητών (υπό τον Γ.Ντάσελμπλουμ και των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης), ενώ τη σφραγίδα για την εκταμίευση θα βάλει αύριο το ΔΣ του ESM.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, σχεδόν από την επομένη μέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δις που έχει λαμβάνειν η χώρα το Σεπτέμβριο.

Τα βασικά «αγκάθια» αυτής της διαδικασίας, όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες του ζητήματος θα είναι:

α) οι αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις,
β) η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ,
γ) η λειτουργία του υπέρ-ταμείου, με τη μεταβίβαση στο χαρτοφυλάκειο του όλων των προς πώληση Δημοσίων Επιχειρήσεων (επ αυτού υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους αρμόδιους υπουργούς).

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τα "τρέξει" το ταχύτερο δυνατό, αν θέλει να εκταμιεύσει αρχές φθινοπώρου τα 2,8 δισ ευρώ ώστε να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και "ουρές" από λήξεις του Ιουλίου και κυρίως του Αυγούστου.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η Voria.gr, ατύπως ορτίστηκε και η νέα ημερομηνία για την επιστροφή του waiver στις ελληνικές τράπεζες: Είναι η 22α Ιουνίου. Το όφελος, σε πραγματικούς αριθμούς, θα είναι μικρό, αλλά σημειολογικά – συμβολικά θα είναι τεράστιο.