Skip to main content

Έρευνα για τα «σπασμένα» του Γαβότση που πλήρωσε ο δήμος Ωραιοκάστρου

Ο εισαγγελέας ζητεί προκαταρκτική εξέταση για την πληρωμή από τον δήμο Ωραιοκάστρου αποζημίωσης 228.000 ευρώ που είχε επιδικαστεί κατά του δημάρχου.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για τα «σπασμένα» του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση σε ξενώνα επανένταξης ψυχασθενών, στο Μελισσσοχώρι, το 2003.

Ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας και νυν Ωραιοκάστρου καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς το 2008 και φέρεται ότι υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 228.000 ευρώ την οποία τελικά πλήρωσε ο δήμος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το 2010.

Η έρευνα ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου. Ο εισαγγελέας ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «απιστίας», σε βάρος του νυν δημάρχου Α. Γαβότση και του προκατόχου του Δημήτρη Σαραμάντου ο οποίος ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τότε, δεν αντέδρασε για την ελάττωση της δημοτικής περιουσίας. Επίσης ως ύποπτοι θα καταθέσουν ανωμοτί και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που υπερψήφισαν την απόφαση, τον Ιούλιο του 2010.

Ως μάρτυρες κατηγορίας θα κληθούν να καταθέσουν αυτοί  που μειοψήφησαν στο δημοτικό συμβούλιο και δημοσιογράφοι που έγραψαν σχετικά δημοσιεύματα.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2003 όταν η τότε δημοτική αρχή υπό τον Αστέριο Γαβότση, καλούσε με μεγάφωνα τους κατοίκους να παρεμποδίσουν τη στέγαση του ξενώνα «Ψυχαργώς» σε μισθωμένη μονοκατοικία, στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, προκλήθηκαν ζημιές και άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια, ξήλωσαν εγκαταστάσεις, έβαλαν φωτιά και γκρέμισαν την αυλή του σπιτιού με γκρέιντερ. Ο ξενώνας δεν λειτούργησε ποτέ.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Αστέριο Γαβότση επειδή «με πρόθεση προκάλεσε άλλους να τελέσουν άδικες πράξεις ενώ ήταν δήμαρχος Μυγδονίας, προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση τμήματος επανένταξης ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με δημοσίευμα του oraiokastronet.gr. Οι ιδιοκτήτες διεκδίκησαν και κέρδισαν 228.000 ευρώ για τις ζημιές, μέσω του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία 11-1, ενέκρινε τη καταβολή του πόσου από το δημοτικό ταμείο εκδίδοντας την παρακάτω απόφαση: «Απαραίτητη κρίνεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού έτους 2010 νέου Κ.Α Εξόδων 02.00.6496 με τίτλο "Αποζημίωση μετά από δικαστική απόφαση" και την ενίσχυση του παραπάνω κωδικού αριθμού με το ποσό των 228.345 ευρώ από το αποθεματικό με Κ.Α 02.90.9111» όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» που επισυνάπτεται στην εισαγγελική παραγγελία.