Skip to main content

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για απένταξη αντιπλημμυρικού έργου στο Ωραιόκαστρο - Τι απαντά η κυβέρνηση

Για ποιον λόγο υπήρξε διαφοροποίηση στον σχεδιασμό της χρηματοδότησής του

Στη Βουλή έφερε η Ελληνική Λύση και ο βουλευτής Κώστας Χήτας την πληροφορία περί απένταξης έργου διευθέτησης ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο, η οποία χρηματοδοτούταν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε απάντηση της ερώτησης από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτιολογημένο αίτημα τροποποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, όταν οι αντικειμενικές περιστάσεις το δικαιολογούν.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, όπως και τα λοιπά κράτη-μέλη, ακολουθώντας τον σχετικό Οδηγό της Επιτροπής για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις με γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής υλοποίησης των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων εντός του χρονικού ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης και της έγκαιρης υποβολής αιτημάτων πληρωμής διατηρώντας το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας με το αρχικό Σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αφαιρεθεί από το Σχέδιο η δράση «Αντιπλημμυρικά έργα», στην οποία είχε συμπεριληφθεί και το έργο του Ωραιοκάστρου, και η οποία χρήζει περαιτέρω ωρίμανσης, με στόχο να μεταφερθεί προς υλοποίηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ. Η αφαίρεσή της, συνεπώς, από το ΕΣΑΑ δεν συνεπάγεται τη μη υλοποίησή της», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απάντηση.

Μάλιστα τονίζει ότι κρίθηκε επιβεβλημένο να προταθούν προς ένταξη στο Σχέδιο έργα άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση των ζημιών σε μεγάλες υποδομές (οδικό δίκτυο με συνοδευτικά τεχνικά έργα και σιδηροδρομικό δίκτυο) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.