Skip to main content

Ερυθρά Θάλασσα: Η Δανία θα συμμετάσχει στον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό κατά των Χούθι

Η Κοπεγχάγη, που είχε ήδη ανακοινώσει την αποστολή μιας φρεγάτας, θα συμβάλει στον συνασπισμό με έναν αξιωματικό του γενικού επιτελείου

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να συμμετάσχει στον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που λένε ότι επιτίθενται στον εμπορικό στόλο στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο βομβάρδισαν πρόσφατα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη στην προσπάθεια να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές που οδήγησαν πολλές ναυτιλιακές εταιρίες να αναστείλουν τη διέλευση του στόλου τους από την Ερυθρά Θάλασσα.

“Απαντήσαμε στην επιθυμία η Δανία να αποτελέσει τμήμα αυτού του συνασπισμού”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν στους δημοσιογράφους.

Η Κοπεγχάγη, που είχε ήδη ανακοινώσει την αποστολή μιας φρεγάτας, θα συμβάλει στον συνασπισμό με έναν αξιωματικό του γενικού επιτελείου που θα συμμετάσχει στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

“Δεν πρόκειται για μια ψευδοστρατιωτική εργασία. Είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία η Δανία δηλώνει πως θα αναλάβει επίσης την πολιτική ευθύνη να θέσει τέρμα σε αυτό που συμβαίνει”, επέμεινε ο υπουργός.

Λίκνο του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο που σταμάτησε προσωρινά με διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η Δανία είναι ιδιαίτερα δραστήρια από την άποψη της ναυτιλιακής ασφάλειας.

Η Γαλλία αποφάσισε από την πλευρά της να μην συμμετάσχει στα πλήγματα του συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία “προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση” στην περιοχή, δήλωσε προχθές, Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΜΠΕ