Skip to main content

Έστησε αντίσκηνο έξω από το γραφείο του Σαχινίδη

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, Κώστας Κόγιας, ο οποίος έστησε αντίσκηνο έξω από το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη,
Σε απεργία πείνας προχώρησε από σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, Κώστας Κόγιας, ο οποίος έστησε αντίσκηνο έξω από το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, στο κέντρο της Λάρισας. Ο κ. Κόγιας έχει τη συμπαράσταση δεκάδων συναδέλφων του, οι οποίοι βρέθηκαν από το πρωί στο πλευρό του, κατακλύζοντας τον πεζόδρομο της οδού Δευκαλίωνος, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Σαχινίδη.

Ο κ. Κόγιας τονίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την απεργία πείνας, εάν δεν δικαιωθούν τα αιτήματα των περιπτερούχων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού και τη δραματική μείωση του τζίρου τους.  Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι με τη νέα φορολογία που έχει επιβληθεί και την αύξηση του ΦΠΑ έφτασε το κράτος να παίρνει το 85,7% επί της άξιας του κάθε πακέτου τσιγάρων, ενώ στα πακέτα με τις ήδη υπάρχουσες το κέρδος τους έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% έως 3,6%.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι πολλοί περιπτερούχοι αποχωρούν από το επάγγελμα και οδηγούνται στην ανεργία, διότι τους «πνίγουν» τα τεράστια λειτουργικά έξοδα. Όσον αφορά της κάρτες τηλεφωνίας, οι περιπτερούχοι τονίζουν ότι ενώ η διάθεσή τους ξεκίνησε με το ποσοστό κέρδους για τον κλάδο να ανέρχεται στο 15%, τώρα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 3% έως 3,80%, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

Αιτήματα
Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατάρτισε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, περιλαμβάνονται τα παρακάτω αιτήματα:
-Να υπάρξει νομοθετικά καθορισμός κατώτατου ορίου ποσοστού κέρδους 8,2%.
-Να υπάρξει οριστική απαλλαγή της περαίωσης.
-Να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 67% που έγινε με την τρίτη αύξηση στο 60%, διότι αυτός είναι ο μέσος όρος στη ευρωπαϊκή κοινότητα.
Οι περιπτερούχοι ζητούν, επίσης, μέσω νομικών συμβούλων να πραγματοποιηθεί ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το κατά πόσο ο Ν. 3815/2010 είναι σύννομος με τις οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.