Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός» από Κασσελάκη - Οι ρόλοι της ομάδας των «11»

Απάντηση στη συγκρότηση νέας ΚΟ από τους «11» η σημερινή σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας θεσμικά στη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους «11», ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την Πολιτική Γραμματεία.

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να καταγράφεται ένα μπαράζ αποχωρήσεων από τη βάση και όσοι έφυγαν να προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα τους κίνηση, ο πρόεδρος όμως θέλει να δείξει πως η επιλογή τους να πουν «αντίο» ήταν βεβιασμένη, είχε προσωπικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ανάψει τις μηχανές.

Δείγμα της φυγής προς τα εμπρός που επιχειρεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν πως στη χθεσινή ομιλία του στο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική» δεν επιφύλασσε καμία αιχμή για την πρώην εσωκομματική του αντιπολίτευση. Με το βλέμμα στραμμένο στον προϋπολογισμό, μίλησε περισσότερο για την οικονομία και τις αλλαγές που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια, και άδικο».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το ξεκαθάρισμα του τοπίου θα λειτουργήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ίσως να σημαίνει πως δημοσκοπικά θα πρέπει να περιμένουν τη νέα χρονιά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το κόμμα. Μέχρι τότε εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν άλλες ηχηρές αποχωρήσεις, εκτός από κάποιες αναμενόμενες, και σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική ομάδα θα παραμείνει «μπετοναρισμένη» στα 36 μέλη. Μέσα από περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις θα επιχειρηθεί η συσπείρωση του κόσμου.

Τα ήρεμα νερά που έχει επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχουν σημάνει και το τέλος στη σύγκρουση μεταξύ των πρώην συντρόφων. Το πολεμικό κλίμα συνεχίζεται, καθώς και τα δύο στρατόπεδα γνωρίζουν πολύ καλά πως στην Ολομέλεια της Βουλής από εδώ και στο εξής οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα διαγκωνίζονται για την αντιπολίτευση που θα ασκούν απέναντι στην κυβέρνηση. Κατηγορώντας τους αποχωρήσαντες πως στρώνουν το έδαφος στη «γαλάζια» παράταξη, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε στο Open: «H Νέα Δημοκρατία θέλει να χρησιμοποιεί δεκανίκια και για αυτό επιθυμεί την πολυδιάσπαση των πάντων, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά, ώστε να είναι ένα κόμμα του 41% και όλοι οι υπόλοιποι να είμαστε γκαζόν».

Οσον αφορά τον πήχυ των ευρωεκλογών, φαίνεται να έχει υιοθετηθεί η προσέγγιση του Στέφανου Κασσελάκη πως τοποθετείται περίπου στο 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε διαφωνήσει με το δημοψήφισμα για τις διαγραφές. «Περιμένουμε να δούμε τις ευρωεκλογές και από εκεί και μετά θα κριθούν όλοι και θα πάρουμε και εμείς τις πολιτικές μας αποφάσεις, αλλά νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό αυτό που έθεσε ο πρόεδρος ότι βασικός στόχος είναι προφανώς το ποσοστό των εθνικών εκλογών», ανέφερε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέληξε στους ρόλους η ομάδα των «11»

Tη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το όνομα και θα συγκροτηθεί η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο της Αθήνας κατέληξαν πως πρόεδρος θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Γραμματέας της Κ.Ο. ορίζεται η Πέτη Πέρκα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων. Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού να παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα. Οσον αφορά το όνομα οι πληροφορίες επιμένουν πως θα είναι το πολύ δύο με τρεις λέξεις με σίγουρη τη λέξη Αριστερά. Προσδιορισμοί όπως «νέα», «οικολογική», «σύγχρονη» έχουν πέσει στο τραπέζι.

Επιχειρώντας να εδραιώσουν την παρουσία τους και να δώσουν το στίγμα του νέου εγχειρήματος τα στελέχη της πρώην ομάδας των «6+6» έχουν εντείνει τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική με συνθήματα και ατάκες, αλλά δίνοντας αριστερές απαντήσεις στα μείζονα και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ο εύκολος δρόμος θα ήταν να παραμείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδεχτούμε τις θέσεις που μας προτάθηκαν. Πήραμε μία απόφαση επώδυνη αλλά και μία απόφαση ευθύνης και ελπίδας».

Επικριτικός απέναντι στη νέα ηγεσία εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ANT1: «Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό με την αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη, για τον απλούστατο λόγο ότι συγκλίνει στις βασικές ιδεολογικές γραμμές με τον κ. Μητσοτάκη». Αφού επεσήμανε πως ο στόχος είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «το κόμμα Κασσελάκη και η νέα πολιτική ηγεσία έχουν πλέον τραβήξει έναν δρόμο, ο οποίος δεν χωράει σε καμία πιθανή εκδοχή της Αριστεράς».