Skip to main content

Eurogroup: Πρόοδος αλλά χρειάζεται χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα

Σήμα προόδου με αστερίσκους για τις διαπραγματεύσεις από το Eurogroup. Πρώτα η συμφωνία, μετά τα χρήματα, το μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών καλωσορίζει το Eurogroup, υπογραμμίζοντας πάντως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να λυθούν οι διαφορές, τονίζοντας ότι η εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης θα γίνει με βάση προηγούμενη συμφωνία των δύο μερών.

«Χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως. Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.