Skip to main content

Eurostat: Στο 4,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με τον χαμηλότερο πληθωρισμό

Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο, όπως προκύπτει και από τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Η αποκλιμάκωση έρχεται σε συνέχεια του 4,5% του Απριλίου και 5,4% του Μαρτίου, 6,5% ήταν τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα μας 2,8% το Μάιο, με το δείκτη όμως των τροφίμων να αντιστέκεται σθεναρά στο 11,6%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με το χαμηλότερο πληθωρισμό, πίσω από το Λουξεμβούργο (2%), Βέλγιο (2,7%), Ισπανία (2,9%), και Κύπρο (3,6%).

Σε μηνιαία βάση η μεταβολή είναι της τάξης του 0,5%.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, άγγιζε το 8,1%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ επιβραδύνθηκε στο 7,1% από 8,1% τον Απρίλιο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,8%.

Στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφηκε επιβράδυνση κατά 6,3% στη Γερμανία έναντι 7,2% τον Απρίλιο και κατά 6% στη Γαλλία από 6,9% τον Απρίλιο.

Την μεγαλύτερη συμβολή στις αυξήσεις των τιμών την είχαν, για ακόμα μία φορά, οι κατηγορίες των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού στο 2,54%.

Ακολουθούν οι υπηρεσίες με 2,15%, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με 2,08%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 1,51%, ενώ τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν μόλις 0,45%. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,09%.

Η ανακοίνωση της Eurostat έρχεται μία ημέρα μετά από τη νέα αύξηση κατά 0,25% (25 μονάδες βάσης) στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την δήλωση εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός περιοριστεί στο στόχο του 2%.

Πηγή: ΕΡΤ