Skip to main content

Εύσημα Ντάουνερ για το ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό

Ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Δημήτρη Δρούτσα και απένειμε τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για τον ρόλο της στο Κυπριακό.

Ο ειδικός απεσταλμένος του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την πορεία του κυπριακού προβλήματος και απένειμε τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για τον «εξαιρετικά εποικοδομητικό» ρόλο της στην όλη προσπάθεια.

Εξερχόμενος από το γραφείο του κ Δρούτσα, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στην «προσήλωση» της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά και τη χτεσινή συνάντηση των κκ. Χριστόφια και Ερογλου, να συνεχίσουν τη διαδικασία του διαλόγου και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες του ζητήματος, μίλησε για σημαντικές διαφωνίες σε ορισμένες πτυχές, αλλά και ορισμένες διαφωνίες που γεφυρώνονται, ενώ θεώρησε επιβοηθητική την καλή προσωπική σχέση των δύο Κύπριων πολιτικών.

Περιοδεία Δρούτσα για το Κυπριακό

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με φόντο τις συνομιλίες της Γενεύη, αλλά και την επικείμενη έκθεση του γγ του ΟΗΕ στα τέλη Φεβρουαρίου, θα είναι το κύριο αντικείμενο σειράς επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο και τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

«Θέλουμε η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει ξεκάθαρα τις θέσεις της προκειμένου να βοηθήσει όσο μπορεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Ο κ. Δρούτσας μεταβαίνει τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ενώ την επομένη θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με τον βρετανό ομόλογό του και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μίλιμπαντ και την Παρασκευή, 17 του μηνός, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Μπαν Κι Μουν, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και εκπροσώπους της ομογένειας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον γγ, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας είναι «καθοριστικός», ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να υποβοηθηθεί και να περιβληθεί με αντικειμενικότητα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα.

«Έχουμε μπροστά μας, στο τέλος Φεβρουαρίου, την έκθεση του ΓΓ και θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί του πώς βλέπει την εξέλιξη μετά τις δύο συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και τα επόμενα ορόσημα στη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Ως προς την πορεία της διαδικασίας, η οποία δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, απέδωσε την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία «επανέρχεται σε παλαιότερες θέσεις » και ζήτησε «ξεκάθαρη δέσμευση του κ. Ερογλου σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί» και από την τουρκοκυπριακή πλευρά «να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με διάθεση για πρόοδο».

Ο κ. Δρούτσας θα συζητήσει επίσης με τον γγ του ΟΗΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα περιβάλλοντος.