Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
x

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΗΓΗ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τα θέματα της ενέργειες θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά.

Στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Αυτό ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group.

Κατά την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, όλες οι πλευρές εξέφρασαν στο EuroWorking Group την πεποίθηση ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών (Staff Level Agreement) είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τα θέματα της ενέργειες θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά.

Στις 10.30 θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση και στις 12.00 θα συζητηθεί το πακέτο της ενέργειας.

Τα σημαντικά μέτωπα που απομένουν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης είναι το   Ελληνικό, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα κοινωνικά επιδόματα και τα ενεργειακά.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.

Αυτό που θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά είναι η αναβολή του market test για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η παράταση ζωής των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, αλλά και η μείωση των ποσοτήτων λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ