Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Άμεσα η ψηφοφορία για άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη

Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Άνοιξε ο δρόμος για την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη, καθώς στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI), σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η σχετική σύσταση, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην ολομέλεια.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε για πρώτη φορά ο φάκελος της υπόθεσης του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χρονοβόρος, αφού σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό (άρθρο 6 και άρθρο 9) μετά την ανακοίνωση του αιτήματος άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή στην ολομέλεια, στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) η οποία ορίζει εισηγητή, προκειμένου να προετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος, ενώ μπορεί να ζητηθεί από τα μέλη της κάθε πληροφορία που κρίνεται αναγκαία.

Μετά την έγκριση της σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, όπως θα γίνει στην περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη. Στην ολομέλεια αναμένεται να αναγνωσθεί το κείμενο του εισηγητή, όπου θα περιγράφεται αναλυτικά και ο λόγος που ζητείται άρση της ασυλίας.

Διαρροή

Στην περίπτωση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, στοιχεία της δικογραφίας διέρρευσαν πρόσφατα στο Politico, καθώς η υπόθεσή της βρίσκεται στον ίδιο φάκελο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας με εκείνη της Εύας Καϊλή, που αφορά όμως απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκή Ενωσης και δεν έχει σχέση με το Qatargate.

Για τη Μαρία Σπυράκη, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι κατηγορείται πως παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δραστηριότητες συνεργατών της και παρατυπίες για «εικονικά ταξίδια» τους, αλλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως έπαιρνε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις. Η ίδια μιλώντας στην «Καθημερινή» επανέλαβε ότι αναμένει πλέον να αρθεί η ασυλία της, προκειμένου να κλείσει οριστικά η υπόθεσή της εντός των επόμενων μηνών, καθώς έχει ήδη καταβάλει το ποσό των 21.240 ευρώ, προκειμένου να μην υπάρχει διαφορά του προϋπολογισμού του γραφείου της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίμαχη περίοδο 2016-2020.

Εχει ζητήσει επίσπευση

Σε ό,τι αφορά τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί πότε θα συνεχιστεί η συζήτηση στην επιτροπή JURI, μιας και η υπόθεσή του μπορεί να μη βρεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασής της στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την επίσπευση της άρσης της ασυλίας του, καθώς για τον λόγο αυτόν οι συνήγοροί του δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη δικογραφία. Το αίτημα άρσης της ασυλίας, που κατέθεσαν οι βελγικές αρχές τον Απρίλιο, αφορά έρευνα εις βάρος του για «βαριά ποινικά αδικήματα».

Πηγή: Καθημερινή