Skip to main content

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,3% για τον STOXX 600 – Έντονες πιέσεις στη Μαδρίτη

Kαθώς έχει ανοίξει η αυλαία των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση των κερδών των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων κατά 8,8% σε ετήσια βάση,

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές υπαναχώρησαν από τα μεγάλα στοιχήματα για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Ωστόσο, η άνοδος των μετοχών από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων συγκράτησε τις απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας και real estate ήταν από τους μεγάλους χαμένους με πτώση 0,8% και 1,3% αντίστοιχα. Πτώση 0,9% παρουσίασαν και οι μετοχές του κλάδου υγείας. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηξκε 2%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών βασικών μετάλλων, ενώ η τιμή χαλκού βρήκε στήριγμα στις προσδοκίες ότι ο κορυφαίος καταναλωτής μετάλλων, η Κίνα, θα παρουσιάσει τεράστιο μέτρο τόνωσης της οικονομίας της. 

Οι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά εταιρείες, μεταξύ των οποίων LVMH, Kering και Richemont ενισχύθηκαν από 1,1% έως 1,7%. 

Οι ισπανικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 1,1% υπό την πίεση των απωλειών 1,9% της Iberdrola, καθώς η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας κοινής ωφελείας σε equal weight από overweight. 

Eπίσης, καθώς έχει ανοίξει η αυλαία των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση των κερδών των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων κατά 8,8% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 7,1% που αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 16.627,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επίσης έχασε 0,3% στις 7.388,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,03% στις 7.485,73 μονάδες μετά από τρεις ημέρες ανόδου. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,35%.

Η εταιρεία περιφερειακών υπολογιστών Logitech αναθεώρησε το guidance στις πωλήσεις και τα κέρδη της για το έτος. Οι μετοχές της ωστόσο έχασαν 8,7% εν μέσω κινήσεων ρευστοποίησης κερδών μετά την άνοδο της μετοχής τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Η ελβετική εταιρεία ρολογιών Swatch βούλιαξε 4,6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.