Skip to main content

Φάμελλος για κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ: Πλήγμα στην περιφέρεια, οδηγεί στην ερημοποίησή της

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολιτών»

Πυρά στην κυβέρνηση εκτοξεύει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σχετικά με το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα.

«Με πρόσχημα τη δήθεν αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων του Οργανισμού σε ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Επιφέρει έτσι  ένα σοβαρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια και οδηγεί στην ερημοποίησή της. Μέχρι και σήμερα, τα καταστήματα αυτά  εξυπηρετούσαν τις ανάγκες επικοινωνίας, οικονομικών συναλλαγών (καταβολή συντάξεων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, εφορίας κ.α.,) καλύπτοντας και το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, ακόμα και φαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρεσίες για τις οποίες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δε​ν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο παροχής τους», επσημαίνει ο κ. Φάμελλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αντικοινωνική πολιτική», γιατί όπως λέει «δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολιτών»

Αναλυτικά:

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βιώνουν από σήμερα τα αποτελέσματα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση για το κλείσιμο 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

Με πρόσχημα τη δήθεν αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων του Οργανισμού σε ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Επιφέρει έτσι  ένα σοβαρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια και οδηγεί στην ερημοποίησή της. Μέχρι και σήμερα, τα καταστήματα αυτά  εξυπηρετούσαν τις ανάγκες επικοινωνίας, οικονομικών συναλλαγών (καταβολή συντάξεων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, εφορίας κ.α.,) καλύπτοντας και το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων, ακόμα και φαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρεσίες για τις οποίες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δε​ν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο παροχής τους.

Ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην αντικοινωνική του πολιτική, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη συστηματική απαξίωση και την πλήρη διάλυση των ΕΛΤΑ, γιατί δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα της υπαίθρου και γενικά της περιφέρειας. Έχει ως μοναδικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ με πώλησή τους σε στρατηγικό "ημέτερο" επενδυτή.

Η κρατική χρηματοδοτική ένεση ύψους 280 εκατ. ευρώ που δόθηκε στα ΕΛΤΑ το 2020 δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το κλείσιμο καταστημάτων. Προτεραιότητα τελικά δεν ήταν οι πολίτες και η τοπική ανάπτυξη αλλά η "στήριξη" του εκλεκτού της και πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, μέσω σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ, ή η δημιουργία κομματικού στρατού μέσω προσλήψεων golden boys, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν.4758, που η ίδια ψήφισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για το κλείσιμο των 41 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ. Ως εδώ η εγκατάλειψη της περιφέρειας, ως εδώ η αποψίλωση υπηρεσιών από το Δημόσιο και το χάρισμά τους σε ιδιώτες και συμφέροντα.