Skip to main content

To «Φεγγάρι του Ελαφιού» αγκάλιασε τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτο)

Η πρώτη από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2023 είναι απόψε το βράδυ - Η Σελήνη βρίσκεται 22.500 χλμ πιο κοντά στη Γη

Είναι τεράστιο, φωτεινό, έχει περίεργο χρώμα και νομίζει κανείς ότι αν απλώσει το χέρι του, θα το αγγίξει. Το φεγγάρι φτάνει σήμερα σε απόσταση κάτω από 365.000 χιλιόμετρα από τη Γη και γι’ αυτό δείχνει μεγαλύτερο. Αυτή η απόσταση είναι κατά 22.000 χιλιόμετρα πιο κοντά απ’ ό,τι συνήθως βρίσκεται το φεγγάρι.

Απόψε το βράδυ είναι η «Υπερπανσέληνος του ελαφιού», ένας όρος που πρωτοεμφανίστηκε  το 1979 για να περιγράψει κάθε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο που βρίσκεται εντός του 90% της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη, γνωστή ως περίγειό της.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης γι΄αυτό και απόψε η πανσέληνος λέγεται «Φεγγάρι του Ελαφιού».

Σε όλο τον κόσμο ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει το Φεγγάρι του Ελαφιού και μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες είναι αυτή από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που τον αγκαλιάζει η υπερπανσέληνος.

Η πανσέληνος Ιουλίου είναι ένα από τέσσερα υπερφεγγάρια του 2023 και με το ανθρώπινο μάτι θα φαίνεται μεγαλύτερη -και θα είναι κατά 7%- και φωτεινότερη.

Δείτε φωτογραφίες: