Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη Μόνικα Μπελούτσι ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτο+video)

Το «ευχαριστώ» στα ελληνικά και το παρατεταμένο χειροκρότημα στο κατάμεστο Ολύμπιον - Το βραβείο απένειμε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Με τον Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η διάσημη Ιταλίδα σταρ, Μόνικα Μπελούτσι, κερδίζοντας το πιο ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο κατάμεστο Ολύμπιον.

Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ξεκινώντας καλωσόρισε τη σπουδαία ηθοποιό με έναν χαιρετισμό στα... ιταλικά, προκαλώντας την έκπληξη της Ιταλίδας σταρ.

ΗΜόνικα Μπελούτσι τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ευρύτερη συμβολή της στον κινηματογράφο.

Image

«Νιώθω μεγάλη τιμή που λαμβάνω αυτό το βραβείο. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τη Μαρία Κάλλας», και έκλεισε λέγοντας ευχαριστώ πολύ, στα ελληνικά.

«Η Μόνικα Μπελούτσι έχει χαρίσει ταινίες που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Είναι τιμή μας που την έχουμε σήμερα μαζί μας. Εύχομαι να μπορέσει σύντομα να γυρίσει και κάποια ταινία εδώ, στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, που διαθέτει πια τις υποδομές και ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό φως», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Image

Όπως και χθες, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από το Ολύμπιον για να δει από κοντά την αγαπημένη σταρ, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που πρόλαβαν και έκλεισαν εισιτήριο για την ταινία. Μάλιστα, μία φανατική θαυμάστριά της της έδωσε μία ανθοδέσμη.

Παρόντες ήταν επίσης η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ελευθερία Θανούλη, η ηθοποιός Τώνια Σωτηροπούλου, κ.ά.

Διαβάστε ακόμη: Μπελούτσι από Θεσσαλονίκη: Ευγνώμων που ενσάρκωσα τη Μαρία Κάλλας, τιμή που με αποδέχθηκαν οι Έλληνες (φωτο+video)

Μετά την απονομή προβλήθηκε η ταινία Μαλένα που σκηνοθέτησε το 2000 ο Ιταλός Τζουζέπε Τορνατόρε. Σε αυτή την αξέχαστη, συνταρακτική ιστορία ενηλικίωσης –ένα υπόδειγμα κινηματογράφου εποχής, το οποίο ενδίδει στην ομορφιά του ιταλικού τοπίου και ξεδιπλώνει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ευρωπαϊκής ιστορίας–, η Μόνικα Μπελούτσι παραδίδει μια μνημειώδη ερμηνεία, πλάθοντας έναν ατρόμητο, πολυεπίπεδο γυναικείο χαρακτήρα.

Image

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένα έφηβο αγόρι που ανακαλύπτει τον εαυτό του ερωτεύεται τη Μαλένα, μια αισθησιακή γυναίκα που ζει στην ίδια στενόμυαλη σικελική κωμόπολη εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς είναι η πιο όμορφη γυναίκα της περιοχής, γίνεται στόχος ολοένα και πιο κακόβουλων κουτσομπολιών, τόσο για τους άνδρες που την ποθούν όσο και από τις συζύγους τους που τη ζηλεύουν. Αλλά ο πιο ένθερμος θαυμαστής της, ο νεαρός Ρενάτο, θα μάθει τη μυστηριώδη ανείπωτη ιστορία της, και ένα πολύτιμο μάθημα για το θάρρος. Όμορφη και σαγηνευτική όσο και η ηρωίδα της, μια ταινία με εκθαμβωτική κινηματογράφηση και το σαρωτικά ρομαντικό σάουντρακ του Ένιο Μορικόνε κλείνει το μάτι στο κλασικό Χόλιγουντ, αλλά παραμένει ως σήμερα μια ανησυχητική, βίαιη ιστορία για τη δύναμη του κουτσομπολιού, της συκοφαντίας, της σεξουαλικότητας, της εφηβικής ηδονοβλεψίας (κάθε ηλικίας), της εκδίκησης και της τραγωδίας.

Η Μόνικα Μπελούτσι προλόγισε χθες την προβολή του υβριδικού φιλμ «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, το οποίο έκανε διεθνή πρεμιέρα στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είναι βασισμένο στην παράσταση Maria Callas: Letters and Memoirs. Έπειτα, επισκέφθηκε την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο «ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ», καθώς και την έκθεση-καλλιτεχνική εγκατάσταση «Τάκης Κανελλόπουλος - Ονειρεύομαι μια εκδρομή», δηλώνοντας εντυπωσιασμένη τόσο από το περιεχόμενο όσο και από την επιμέλεια των δύο εκθέσεων.

Σήμερα το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια, γευμάτισε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, σε μία ιδιωτική εκδήλωση του Φεστιβάλ.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Η Μπελούτσι γευμάτισε με τον Ζέρβα σε εστιατόριο στην Τσιμισκή (vid)