Skip to main content

Financial Times: Ο Τσίπρας επιχειρεί αριστερή στροφή

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναβιώσει ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές προκειμένου να «μπετονάρει» την κομματική βάση του.

Για ριζοσπαστικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα κάνει λόγο άρθρο των Financial Times, τονίζοντας ότι ο Τσίπρας επιχειρεί επιστροφή στις ρίζες του.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναβιώσει ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές του παρελθόντος προκειμένου να «μπετονάρει» την κομματική βάση «που φοβάται ότι το κόμμα έχει μαλακώσει υπό την πίεση των πιστωτών».

«Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, του Έλληνα πρωθυπουργού, στοχεύουν τους παραδοσιακούς εχθρούς του κόμματος: Τους δικηγόρους και τους γιατρούς με τα υψηλά κέρδη, τους σπουδαγμένους στο εξωτερικό ακαδημαϊκούς και τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα από το εξωτερικό», τονίζει το άρθρο.

Όπως αναφέρει, η αύξηση της φορολογίας των «παραδοσιακών εχθρών», όπως τους χαρακτηρίζει, του ΣΥΡΙΖΑ, των υψηλά αμειβόμενων δικηγόρων, των γιατρών, των ακαδημαϊκών που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και των ιδιωτών επενδυτών από το εξωτερικό.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι η νέα νομοθεσία για τα πανεπιστήμια που παίρνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που στόχο είχαν την αύξηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων, ενώ η καθυστέρηση του σχεδίου αξίας 1,5 δισ. ευρώ της Eldorado Gold, του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σημειώνει η ανταποκρίτρια των Financial Times, «αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί με δεσμούς στην ακροαριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν επιθέσεις σε δημόσια κτήρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η αστυνομία έχει κάνει μόνο λίγες συλλήψεις και καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο».

«Έχει γίνει σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει στο εκλογικό του κοινό ότι έχει ακόμα μια ριζοσπαστική ακτιβιστική ατζέντα που δεν έχει μαλακώσει υπό την πίεση των πιστωτών», σημειώνει ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άρης Χατζής.