Skip to main content

Φλωρίδης από Θεσσαλονίκη: Αυστηρότατες ποινές από 1η Μαΐου σε όσους ασκούν βία σε γιατρούς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέστη σε εκδήλωση για την Πανευρωπαϊκή́ Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Βίας σε υγειονομικό προσωπικό που οργάνωσε ο ΙΣΘ

Αυστηρότατες ποινές που μπορεί να οδηγήσουν τους δράστες στη φυλακή θα επιβάλλονται από την 1η Μαΐου σε όσους ασκούν βία σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των νοσοκομείων και των δομών υγείας.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση για την Πανευρωπαϊκή́ Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Βίας σε υγειονομικό προσωπικό που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

«Στην κυβέρνηση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα που θα ισχύει από την 1η Μαΐου θεσπίσαμε επιτέλους μία διάταξη πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένη, με την οποία προστατεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όταν ασκούν το λειτούργημά τους ή περιθάλπονται. Πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη θα προστατεύσει όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας από λεκτικές επιθέσεις ή και μια άλλου είδους βία σωματική και θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά, γιατί οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι.», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι δράστες πιθανότητα θα οδηγηθούν στη φυλακή, οπότε πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι έχουν στο μυαλό τους να διαπράξουν τέτοιες ενέργειες. «Πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ γιατί στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει ηρεμία, γιατί οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι διασώστες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και επομένως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν ασκούν το λειτούργημά τους. Δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε πράξεις βίας είτε είναι λεκτικές είτε σωματικές. Για αυτά αυτό που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών

Η πανευρωπαϊκή ημέρα καθιερώθηκε πριν από τρία χρόνια. «Είναι μία ημέρα που σηματοδοτεί ότι το φαινόμενο της βίας εναντίον των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσοι συνεργάζονται στα νοσοκομεία δεν έχει θέση. Πρέπει να παταχθεί πριν να διογκωθεί και φτάσει τις διαστάσεις που έχει σε άλλα σημεία του πλανήτη, για έναν και κύριο λόγο: η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών, διότι ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου αποδίδει λιγότερα απ' όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Κι αυτό είναι μία τεράστια αδικία για τους ασθενείς πρωτίστως», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νομοθεσία, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει, ανεξαρτήτως λόγου. «Δεν το επιτρέπει η κουλτούρα μας, δεν το επιτρέπει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, τόνισε πως στόχος όλων θα πρέπει να είναι ο μηδενισμός των περιστατικών βίας. «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout, εργάζονται κάτω από συνθήκες υποστελέχωσης. Φυσικά οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται λόγω των αδυναμιών που έχει το σύστημα υγείας, αλλά αυτά δεν πρέπει να οδηγούν σε καμία περίπτωση σε περιστατικά βίας απέναντι στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία πρέπει να βελτιωθούν, προσλήψεις στα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αλλά πρέπει και ο καθένας να γνωρίζει ότι το νέο καθεστώς του ποινικού κώδικα ορίζει αυστηρότατες ποινές», ανέφερε και ευχαρίστησε την κυβέρνηση που ικανοποίησε το αίτημα του ιατρικού κλάδου να γίνει το αδίκημα ιδιώνυμο.

Image

Κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΙΣΘ παρουσίασε το πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών βίας, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέδειξε  τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της βίας στους χώρους υγείας και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ ως κοινό ζητούμενο για ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνία. Για το νέο νομοθετικό πλαίσιο μίλησε η πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Σοφία Μαντζακίδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι παράλληλα πρέπει να γίνει εξειδίκευση του νομοθετικού πλαισίου για τα ιατρικά σφάλματα.

Ένταση την εκδήλωση

Στην έναρξη της εκδήλωσης επικράτησε ένταση, καθώς υγειονομικοί ανάρτησαν πανό στην αίθουσα και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μάλιστα, σημειώθηκαν και διαπληκτισμοί μεταξύ των διαδηλωτών και των ομιλητών, οι οποίοι τους ζητούσαν να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στην εκδήλωση.

Image