Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: H αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους

Αναλυτικός οδηγός για επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου - Τέλη Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φετινών δηλώσεων

Περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου έχουν οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου για να στείλουν το ύψος των αποδοχών στην ΑΑΔΕ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα στοιχεία που ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή ενόψει και της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ζητά επίσης πληροφορίες από τις τράπεζες αλλά και για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ρεύματος και ύδρευσης.
Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου  Πιτσιλή, περιλαμβάνει  αναλυτικές οδηγίες για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και για την υποβολή τους για το φορολογικό έτος 2023.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποσταλούν:
– οι τόκοι των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο το 2022 όπως και ο φόρος που παρακρατήθηκε
– στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2022) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ
– μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2022, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ»(ΕΧΑΕ)
– χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
– στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
– νοσήλεια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
– δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία
– κόστος σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
– κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και  ύδρευσης (για πελάτες με ετήσια κατανάλωση νερού άνω των 1.000 ευρώ)

Με βάση την απόφαση αλλαγές υπάρχουν στις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων καθώς έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν:

Αναδρομικά ποσά μερισματούχων Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής.
Αποζημίωση μελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αμοιβές Επιτροπών Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
Αναδρομικά αξιωματικών πληρώματος πλοίων (ΕΛΚΕΘΕ κλπ)

Επίσης με την απόφαση ορίζεται ότι θα πρέπει να αποσταλούν στοιχεία που αφορούν:

Τις έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις ευάλωτων προσώπων που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 , οι οποίες είναι αφορολόγητες και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων.
Τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων και ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και το επίδομα εορτών Πάσχα 2023 εργαζομένων στον κλάδο γουνοποιίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή

Η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, θα δουν συμπληρωμένα τα στοιχεία της δήλωσης τους και αν δεν έχουν ενστάσεις, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει μόνη της τη φορολογική δήλωση.

Με βάση το σχεδιασμό η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου με τον φόρο εισοδήματος να καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: naftemporiki.gr