Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
x

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δέλτα, υπενθυμίζει ότι «παραμένει σε εκκρεμότητα η υλοποίηση μιας απόφασης που προβλέπει μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο»

Την απόφαση χωροθέτησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, υπενθυμίζει ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος, με αφορμή την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕΘ που προβλέπει την παραμονή της στον ίδιο χώρο, αλλά και την πρόταση του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη για μεταφορά της ΔΕΘ σε τμήμα του στρατοπέδου Καρατάσου.

«Σεβόμαστε το έργο του κ. Νικηφορίδη αλλά και την προσφορά της διοίκησης της ΔΕΘ, ωστόσο αμφισβητούμε ευθέως τις απόψεις οι οποίες προβάλλονται τελευταία σχετικά με το μέλλον του εθνικού εκθεσιακού φορέα, 15 χρόνια μετά την πρώτη απόφαση χωροθέτησης στη Σίνδο», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Σε δήλωσή του, υπενθυμίζει ότι «παραμένει σε εκκρεμότητα η υλοποίηση μιας απόφασης που προβλέπει μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο και προαναγγέλθηκε από έναν πρωθυπουργό το 2002 ( από τότε υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, που εκπονήθηκε ενόψει διεκδίκησης της EXPO 2008), εξαγγέλθηκε από δύο πρωθυπουργούς (2009 και 2010), ανακοινώθηκε την ίδια χρονιά από έναν μέλλοντα πρωθυπουργό».

«Είναι δε μια απόφαση που ελήφθη μετά από μια πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία για τη Θεσσαλονίκη, υπό επιτροπή με πρόεδρο τον τότε Υπουργό Μακεδονίας Θράκης. Σημειωτέον ότι στην επιτροπή συμμετείχαν η Περιφέρεια, η τότε Νομαρχία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ, η HELEXPO, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, τα Επιμελητήρια και το ΤΕΕ-ΤΚΜ. Είναι μια θέση που προκρίθηκε μεταξύ 12 επιλογών από όλη την επικράτεια της Θεσσαλονίκης, από το Λαγκαδά ως τη Ν. Μηχανιώνα.

»Είναι μια επιλογή που θα είναι ωφέλιμη για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη με τη μητροπολιτική της διάσταση και επομένως δεν θα πρέπει να βλέπουμε εμπόδια σε αυτήν αλλά -επιτέλους- λύσεις (σε θέματα όπως η συγκοινωνιακή σύνδεση –μετρό, προαστιακός, αστική συγκοινωνία).

»Εμείς, οι κάτοικοι του Δήμου Δέλτα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα εύκολα «λέμε και ξελέμε» οποιουδήποτε σε οτιδήποτε αναπτυξιακό αφορά την περιοχή μας», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος.

Όπως σημειώνει, η πόλη «πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει το δήμο Δέλτα και τη δυτική της πλευρά ως χώρο εναπόθεσης όλων των προβλημάτων της. Και πρέπει να τον εντάσσει πάντοτε στη λογική της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος. Γιατί δεν θα κουραστώ να το λέω: μόνο αν αντικρίσουμε και σχεδιάσουμε τη Θεσσαλονίκη στη μητροπολιτική της διάσταση, δηλαδή στο χώρο όπου οι σύγχρονοι άνθρωποί της ζουν κι εργάζονται, μόνο τότε θα μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη στις επόμενες γενιές.

»Όσο για εκείνους που προβάλλουν το κόστος, είναι προφανές ότι κάθε εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι πρόχειρη. Αλλά κυρίως, εκείνο που έλλειψε αυτά τα 15 χρόνια και απαιτείται και σήμερα είναι μόνο η πολιτική βούληση. Τίποτε άλλο».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ