Skip to main content

ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες: Οι αλλαγές που έρχονται και πώς επηρεάζουν την τσέπη μας

Τα ροφήματα στο τραπέζι που αυξάνονται, ο καφές και τα κόμιστρα ταξί που τη... γλιτώνουν για ένα εξάμηνο

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 όσοι παραγγέλνουν σε μια καφετέρια ή σε ένα εστιατόριο ροφήματα θα δούν αυξήσεις μόνο στα αναψυκτικά που σερβίρονται (και γενικά στα μη αλκοολούχα ποτά) καθώς ο ΦΠΑ επιστρέφει στο 24%. Ο καφές, όμως είτε... καθιστός είτε take away παραμένει στο ΦΠΑ 13% ( χωρίς “φορολογική ανατίμηση”) μέχρι και τον ερχομενο Ιούνιο. Επίσης οσοι χρησιμοποιούν συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους δεν θα δουν αύξηση (λόγω φόρου) στα εισιτήρια αφού ο ΦΠΑ μονιμοποιείται στο 13%. Στα ταξί παραμένει ο μειωμένος φόρος για ένα εξάμηνο ακόμα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μόνο τα μη αλκοολούχα σερβιριζόμενα ποτά επιστρέφουν απο την 01/01/2024 στο ΦΠΑ 24% όπου ήδη βρίσκεται το... «αλκοόλ»! Δηλαδή χυμοί energy drinks ανθρακούχα νερά που σερβίρονται ακριβαίνουν. Ο καφές το τσάι τα ροφήματα σοκολάτας την γλιτώνουν για ένα εξάμηνο αφού μαζί με τα κόμιστρα ταξί παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13% μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ίσως και... παραπάνω! Το εμφιαλωμένο νερό παραμενει στο ΦΠΑ 13% όπως ήταν και πριν την πανδημία (όταν δηλαδή ξεκίνησε το καθεστώς των προσωρινά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ) και μόνο το ανθρακούχο επιστρέφει στο 24% μαζί και με την μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Πρακτικά δηλαδή, με την επαναφορά των μη αλκοολούχων ποτών στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ένα αναψυκτικό που κοστίζει 1 ευρώ με ΦΠΑ 1,13 ευρώ, η νέα τιμή θα είναι 1,24 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οπως προαναφέρθηκε η αύξηση αφορά μόνο τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και όχι αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ για τα οποία ο ΦΠΑ είναι 13%.

Το μεγάλο όφελος για τους καταναλωτές που κοστολογείται σε 382 εκατ. ευρώ προκύπτει από τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια στα θέατρα και τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορούς αλλά και από την παράταση για άλλους έξι μήνες των μειωμένων συντελεστών στο σερβιριζόμενο και take away καφέ και τα ροφήματα (σοκολάτα, τσάι κλπ) καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

Ανατρέχοντας σε σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τη μείωση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά (εάν δεν υπάρξουν αλλαγές), προκύπτει ότι η επαναφορά του ΦΠΑ από 13% σήμερα σε 24% στα αναψυκτικά από την Πρωτοχρονιά αφορά:

1. Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α) Τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα (τα προϊόντα αυτά, όταν παρουσιάζονται χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε είναι αρωματισμένα κατατάσσονται στην κλάση 2201, οπότε έχουν ΦΠΑ 13% ούτως ή άλλως).

β) Ποτά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, ποτά τύπου κόλα, γκαζόζα, ice-tea κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται από συνηθισμένο πόσιμο νερό, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, αρωματισμένα με χυμούς φρούτων ή αποστάγματα ή σύνθετα εκχυλίσματα, στα οποία προστίθενται μερικές φορές κιτρικό οξύ ή τρυγικό οξύ. Συχνά έχουν προσθήκη αέριου διοξειδίου του άνθρακα και γενικά παρουσιάζονται σε φιάλες ή άλλα αεροστεγή δοχεία. Τα συγκεκριμένα ποτά μπορεί να περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, σταθεροποιητές ή κινίνη.

2. Μπύρα χωρίς αλκοόλη. Διευκρινίζεται ότι στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται μόνο τα προϊόντα χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιοδήποτε αναλογία. Συνεπώς, εάν ποτό με την ονομασία μπύρα έχει προέλθει από διαδικασία στην οποία απόκτησε αλκοολικό τίτλο με βαθμό μεγαλύτερο του μηδενός και, σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσεται στην ΔΚ ΕΧ 2202, τότε ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι 24%.

3. Άλλα μη αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση τους φυσικούς και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών .

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α) Ο καφές έτοιμος προς πόση (π.χ. ελληνικός, φραπέ κ.λπ.), το τσάι έτοιμο προς πόση, άλλα αφεψήματα έτοιμα προς πόση (π.χ. χαμομήλι, μέντα, φασκόμηλο κ.λπ.), τα ποτά με βάση τη σόγια που χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποκατάστατα του γάλακτος, άλλα υποκατάστατα του γάλακτος (π.χ. «γάλα» αμυγδάλου, ρυζιού, καρύδας, βρώμης, κάσιους κ.λπ.), οι φρουτοχυμοί και το νέκταρ χυμών (που διαφοροποιούνται από τους φυσικούς και τους συμπυκνωμένους χυμούς της κλάσης 2009 λόγω, κυρίως, της προσθήκης νερού) κ.λπ.

β) Ορισμένα άλλα ποτά έτοιμα για κατανάλωση, όπως αυτά με βάση το γάλα και το κακάο (π.χ. σοκολατούχο γάλα).

γ) Τα τονωτικά παρασκευάσματα που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας ως ποτά, έστω και αν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες (κυρίως με κουταλιές). Τα εν λόγω μη αλκοολούχα ποτά, που συχνά αναφέρονται ως συμπληρώματα διατροφής, είναι δυνατόν να παρασκευάζονται με βάση εκχυλίσματα φυτών (περιλαμβανομένων των βοτάνων) και να περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες ή/και μέταλλα. Κατά κανόνα, τα εν λόγω παρασκευάσματα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ισοτονικά πόσιμα παρασκευάσματα και τα ενεργειακά ποτά (π.χ. για τους αθλητές).

Τα μη αλκοολούχα τονωτικά παρασκευάσματα που πρέπει να διαλυθούν προτού να καταναλωθούν ως ποτά δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο και υπάγονται γενικά στην κλάση 2106 του Δασμολογίου.

δ) Το υγρό προϊόν που ονομάζεται στο εμπόριο «filled milk», εφόσον πρόκειται για ποτό έτοιμο για κατανάλωση. Βάση για την παρασκευή του εν λόγω προϊόντος (filled milk) είναι το αποκορυφωμένο γάλα ή η σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος στα οποία προστίθενται εξευγενισμένα φυτικά λίπη ή έλαια σε ποσότητα σχεδόν ίση προς την ποσότητα του φυσικού λίπους που έχει αφαιρεθεί από το αρχικό πλήρες γάλα.

ε) Πόσιμοι ηλεκτρολύτες, π.χ. υδατικό διάλυμα ηλεκτρολύτη, που διατίθεται για τη λιανική πώληση και περιέχει δεξτρόζη, φρουκτόζη, γεύσεις φρούτων, κιτρικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, χρωστική ουσία και νερό. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε δόσεις, χωρίς περαιτέρω προετοιμασία ή αραίωση, για τα μωρά και τα παιδιά, με σκοπό την αποκατάσταση υγρών και μετάλλων που χάθηκαν κατά τη διάρροια ή τον εμετό.

στ) Ασπράδι αυγών που διατίθεται σε συσκευασίες λιανικής πώλησης, άμεσο προς πόση ως έχει.

Πηγή: protothema